Svetovni dan boja proti ponaredkom letos obeležujemo 8. junija

0
41

Po podatkih študije Evropski državljani in intelektualna lastnina, ki jo je izvedel Urad Evropske unije za intelektualno lastnino (EUIPO), imajo potrošniki še vedno težave pri razlikovanju med pristnim in ponarejenim blagom, pri čemer je bil že skoraj vsak deseti Evropejec (9 %) zaveden v nakup ponaredkov.

V svetovnem merilu narašča spletno nakupovanje

Po podatkih Eurostata je leta 2020 več kot 70% Evropejcev kupovalo prek spleta, negotovost v zvezi s ponarejenimi izdelki pa je med državljani EU zaskrbljujoča. V prej navedeni študiji EUIPO tretjina Evropejcev (33 %) ni bila prepričana, ali je kupila pristen izdelek.

Med pandemijo covid-19 je tudi med slovenskimi potrošniki narasel delež nakupovanja preko spleta, pri čemer je nakupovanje pri nepreverjenih trgovcih iz tretjih držav z vidika ponarejenega blaga še posebej rizično.

Več informacij o problemu ponarejanja in piratstva ter o tveganjih, ki ponarejeno in piratsko blago lahko pomeni za zdravje in varnost potrošnikov, si lahko preberete na spletnem mestu originalen.si, ki deluje pod okriljem Urada RS za intelektualno lastnino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here