Sveti Jurij: Čista zelena dolina

0
28

V občini Sveti Jurij v Slovenskih goricah so se odločili za nadaljevalni projekt Čista zelena dolina, s katerim želijo ohraniti kulturno dediščino v samem središču kraja, ob tem pa se načrtuje tudi sanacija zunanjosti Osnove šole Jožeta Hudalesa. V Jurovskem dolu se namreč nahajajo številne stavbe, ki so kot celota vpisane kot kulturni spomenik, zato mora vsakršno vlaganje v skladu z zahtevami Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Na občini pa se v sklopu projekta nadejajo tudi sofinanciranja v obliki evropskih sredstev.

Občinski svetniki občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah so na minuli seji občinskega sveta sprejeli dokument, s katerim se začenja izvedba projekta „Čista zelena dolina – pisana kulturna dediščina“.

Poleg tega je v načrtu projekta ureditev t.i. Trškega jedra, kateremu v prejšnjih letih na občini niso dajali velike pozornosti, zato je potreben celovite obnove in pridobitve novih vsebin.

V projektu „Čista zelena dolina – pisana kulturna dediščina“ sodeluje več partnerjev, poleg občine Sv. Jurij v Slovenskih goricah tudi Osnovna šola Jožeta Hudalesa, Društvo kmečkih gospodinj in zasebni partner, cvetličarstvo Biserka Kramberger iz Zgornje Velke.

Projekt je vreden okoli 60 tisoč evrov, ki ga je občina prijavila tudi na razpis LAS Ovtar Slovenskih goric, zato župan s svojo ekipo računa na sofinanciranje s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Po končanju tega projekta pa si na občini želijo nadaljevanje revitalizacije občinskega jedra. Financiranje pa bi pridobili iz kakšnih drugih virov ali skladov. Po besedah župana Petra Škrlca pa gre za projekt, ki se je že izvajal, trenutno poteka in se bo nadaljeval tudi v prihodnji finančni perspektivi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here