Svet DeSUS podpira izstop iz koalicije in predlaga Karla Erjavca za novega mandatarja

Svet stranke DeSUS je izglasoval predlog za izstop iz vladne koalicije in podprl strankinega predsednika Karla Erjavca pri kandidaturi za mandatarja. Odločitev glede usode aktualnih ministrov prepuščajo premierju Janezu Janši. Erjavec sicer pričakuje, da bo odločitvam organov stranke sledila tudi poslanska skupina.

Kdo vse podpira Erjavca znotraj stranke?

Kot je pojasnil Erjavec, sta se današnjih sej in odločanja udeležila poslanca Franc Jurša in Jurij Lep, ki sta tudi podprla odločitev o izstopu iz koalicije in njega za mandatarskega kandidata. Erjavec je napovedal, da se bo s poslansko skupino sešel v petek. Ob tem je dodal, da je poslanec Branko Simonovič že napovedal, da bo podprl in spoštoval odločitve organov stranke, podobno pa Erjavec pričakuje tudi od poslanca Ivana Hršaka. Predsednik DeSUS tako pričakuje, da bo poslanska skupina ostala enotna in bo sledila vodstvu in organom stranke.

Izjema je poslanec Robert Polnar, glede katerega je izvršni odbor danes podprl pobudo, da se ga izključi iz stranke. To pristojnost in nalogo pa ima občinska organizacija Šentjur pri Celju, je pojasnil Erjavec, ki tako pričakuje, da Polnar že v petek ali v začetku prihodnjega tedna ne bo več član stranke, s tem pa pričakuje, da ne bo več član poslanske skupine.

VIDEO) Takole je poslanec DESUSa Robert Polnar nalil čistega vina  opoziciji! - demokracija.si
Poslanec Robert Polnar bo po vsej verjetnosti izključen iz stranke DeSUS.

Ministra iz vrst DeSUS po današnji odločitvi sveta stranke ne bosta odstopila, ampak se bo predsednik vlade Janez Janša odločil, kdaj ju bo razrešil, je navedel Erjavec. Kot je pojasnil, so se tako odločili zaradi kritičnih razmer, v katerih smo. Minister za zdravje Tomaž Gantar ima namreč po Erjavčevih besedah v tem trenutku pomembno vlogo in ne želimo, da bi kar odšel in “pustil predsednika vlade v negotovosti”

Erjavec oster do koalicije

Ob tem je Erjavec omenil tudi dogajanje v policiji in “velik pritisk na vse pomembne družbenem podsisteme”. “Mi ne želimo orbanizacije Slovenije, avtokratskega sistema, mi ne želimo, da se ljudje bojijo, da morajo za burek plačevati ne vem kakšne kazni. Tudi zunanjepolitično želimo, da se Slovenija vrne na tako imenovani francosko-nemški vlak in želimo, da smo v skupini jedrnih držav Evropske unije,” je naštel predsednik DeSUS. Da lahko to dosežemo, po njegovem prepričanju potrebujemo drugo vlado. Janez Janša pa mu je na twitterju namenil naslednje besede:

Na vprašanje, kdaj pričakuje, da bo svojo odločitev glede morebitnega odhoda iz koalicije sprejela stranka SMC, je odgovoril, da je to stvar SMC. “Sedaj ni nobenega razloga več, da bi čakali na stranko DeSUS. Vi veste, da se obe stranki v tej vladi slabo počutita, morda se edino predsednik SMC dobro počuti v tej vladi,” je dejal Erjavec, ki o prihodnosti ne želi špekulirati. “Zame je pomembno, da stranka DeSUS ni več soodgovorna za stanje v državi, zlasti ko govorimo o standardih demokratičnosti, zlasti ko govorimo o medijih STA in podobnih zadevah,” je še poudaril.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj