Slovenski superračunalnik Vega, ki so ga v Mariboru uradno zagnali 20. aprila, so na Institutu informacijskih znanosti v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan v preskusnem obdobju pod okriljem konzorcija Sling (Slovensko nacionalno superračunalniško omrežje) izkoristili za pomoč pri iskanju zdravila za covid-19.

Kaj bodo počeli v preizkusnem obdobju?

V preizkusnem oz. pripravljalnem obdobju je najzmogljivejši slovenski superračunalnik Vega tako po pojasnilih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport nudil računske zmogljivosti pobudi Covid Moonshot za pospešitev razvoja protivirusnega zdravila za covid-19.

Pomoč so izvedli prek projekta porazdeljenega računalništva Folding@Home, kjer se računske zmogljivosti uporabljajo za simulacijo dinamike beljakovin, vključno s postopkom zlaganja beljakovin in gibanjem beljakovin, vpletenih v različne bolezni.

V okviru pobude Covid Moonshot tako preverjajo potencialna zdravila, ki ciljajo na te strukture. “Skupaj smo ustvarili najmočnejši superračunalnik na planetu in z njim pomagamo razumeti novi koronavirus in koronavirusno bolezen ter razviti nove terapije. Potrebujemo vašo pomoč in si prizadevamo za močno, patentirano zdravilo,” piše na strani Folding@Home.

Kaj predstavlja sistem konzorcija Sling?

Sistemi konzorcija Sling, katerega cilj je razvoj razpršenega računalništva in upravljanje superračunalniških infrastruktur v Sloveniji, so že nekaj let vključeni v prizadevanja omenjenega projekta, so pojasnili na ministrstvu. Dodali so, da je s krajšo izvedbo stresnega testa računske particije z grafičnimi pospeševalniki na sistemu HPC Vega ta tako pripomogel k povečanju vzajemne računske moči in se v maju uvrstil v vrh lestvice donatorjev zmogljivosti.

Stresni test osnovne računske particije HPC Vega je po navedbah ministrstva razveselil tudi znanstvenike iz laboratorija slavne Evropske organizacije za jedrske raziskave (Cern) v Švici. V laboratoriju že vrsto let izvajajo projekt Atlas, ki predstavlja enega od štirih glavnih poskusov na velikem hadronskem trkalniku in kjer se za znanstvene izračune v projektu Atlas uporabljajo superračunalniki po celem svetu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj