Odvajanje in čiščenje odpadnih voda je področje, pri katerem je evropska in tudi nacionalna zakonodaja zelo stroga. V občini Ruše so si kot eno najpomembnejših investicijskih nalog v obdobju 2018−2022 zadali izgradnjo manjkajočega kanalizacijskega omrežja ter celovito ureditev čiščenja komunalnih odpadnih vod. Del tega celovitega sistema čiščenja odpadnih voda so tudi male čistilne naprave.

Ker zaradi specifikacij terena in drugih geografskih omejitev priključitev na kanalizacijsko omrežje povsod ni mogoča, so na Občini Ruše tudi letos pripravili razpis za sofinanciranje nabave in vgradnje malih komunalnih čistilnih naprav in hišnih črpališč komunalnih odpadnih vod.

Odločitev o izgradnji čistilnih naprav tako ni prostovoljna. Evropska in državna zakonodaja sta glede tega jasni. Ker se na Občini Ruše zavedajo, da izgradnja male čistilne naprave ni majhna investicija, so se tudi letos odločili, da bodo del stroškov za izgradnjo malih čistilnih naprav investitorjem povrnili.

Višina sofinanciranja znaša do največ 1.500 evrov na posamezno stanovanjsko hišo oziroma največ od 50 odstotkov vrednosti nabave, postavitve in zakona male čistilne naprave. Nekoliko nižji znesek je predviden v primeru vgradnje skupne male čistilne naprave za več stanovanjskih objektov.

Tudi sicer pa se na Občini Ruše trudijo, da bi z različnimi subvencijami kar najbolj pomagali občanom pri nujnih, a hkrati visokih izdatkih. Občina Ruše bo v primeru sofinanciranja fasad v ožjem trškem jedru povrnila do 50 odstotkov porabljenih sredstev oziroma največ do 5.000 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj