Študij dentalne medicine naslednje leto

Nacionalna agencija za kakovost v visokem šolstvu je potrdila študijski program dentalne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru. Slednja je na zagon študija dentalne medicine že pripravljena, bodoče študente pa čakata dva sodobno opremljena laboratorija za praktični pouk. Postavljenih je tudi že okoli 40 aktivnih simulatorjev in šest stomatoloških stolov, ki so jih dobili v dar iz Finske in Nemčije.

V Sloveniji je premalo zdravnikov, tako na področju splošne medicine kot v drugih vejah, recimo zobozdravstvu, v Mariboru pa sploh. Je bila zaradi tega uvedba študijskega programa dentalne medicine tudi v Mariboru nujna?

Na Medicinski fakulteti UM so dolga leta čakali na pridobitev pravice za izvajanje študijskega programa dentalna medicina, v preteklosti naj bi se vedno znova zataknilo pri financiranju zatikalo naj bi se naj v preteklosti pri denarju. Država bi namreč za začetek morala primakniti okoli 200 tisočakov, skupno v šestih letih, kolikor bo trajal študij, pa okoli milijon evrov in pol za vseh 20 študentov.

V nadaljevanju bi število vpisnih mest v Mariboru povečali, do največ 30 študentov na leto. Povpraševanje za študij je izjemno, razmere na trgu dela so podhranjene, povpraševanje po zobozdravnikih je veliko.

Mariborski študijski program je po vsebini in obsegu zasnovan primerljivo s programi dentalne medicine v državah Evropske unije, utemeljujejo snovalci. Znanstvene in strokovne vsebine prvih dveh let se prekrivajo s študijem splošne medicine. Klinični del dentalne medicine pa bodo izvajali zlasti strokovnjaki z Reke, s tamkajšnje stomatološke fakultete.

V Sloveniji je 1483 aktivnih zobozdravnikov, ki jih precej primanjkuje, saj skoraj četrtina Slovencev sploh nima izbranega zobozdravnika. Eurostatova statistika tako kaže, da se Slovenija po številu zobozdravnikov na prebivalce uvršča na evropski rep, le pred Madžarsko, Avstrijo, Švico in Poljsko.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj