Vlada Republike Slovenije je konec prejšnjega tedna, zaradi izjemno resne epidemiološke situacije v državi, sprejela »Odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih«, kar pomeni da so bili primorani svoja vrata, z redkimi izjemami, v celoti zapreti tudi Študentski domovi UM.

V skladu s protiepidemijskimi ukrepi je večina stanovalcev minuli konec tedna morala zapustiti študentske domove.

Izjema so tisti, ki imajo v domu stalno prebivališče, mlade družine in tujci. Ministrstvo za izobraževanje pa je v nedeljo s sklepom določilo, da bodo lahko v domovih bivale tudi osebe, ki opravljajo za državo pomembne naloge v času epidemije, kot so pomoč v zdravstvenih zavodih in klicnih službah NIJZ in ministrstev. Omenjeni predstavljajo približno 8% delež od vseh stanujočih v študentskih domovih

V domovih mariborske univerze od 2663 ostaja 195 študentov. Tistih, ki pomagajo v kritičnih službah za zajezitev epidemije, je okoli 40, okrog 60 pa je tujih študentov. Kljub visokem številu pa deleže pozitivnih na covid-19 ni bilo veliko.

Številne študente, tudi mariborske, je zaskrbelo, da se bodo v njihove sobe, kjer imajo osebne stvari, naselili novi stanovalci. A so z ministrstva prišla dodatna pojasnila, da gre zgolj za obstoječe stanovalce. Vodstvo študentskih domov pa si želi čim prejšnjega normaliziranega zdravstvenega stanja .

Študentski sveti stanovalcev študentskih domov univerz v Mariboru pa ministrstvo pozivajo, naj omogočijo bivanje tudi študentom, ki so v socialni stiski, doma nimajo ustreznih pogojev študija na daljavo, si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami in okuženimi osebami in tistim, ki so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj