V zadnjih letih smo bili priča zmanjševanju stopnje brezposelnosti, tudi med mladimi. Ob razglasitvi epidemije novega koronavirusa in ustavitvi gospodarstva, prepovedi vseh javnih prireditev, ob zaprtju trgovin, gostinskih obratov in tako dalje pa so številni mladi ostali brez dela. GRAFIKA: Maja letos je bilo v evidenci ZRSZ prijavljenih 18.596 mladih brezposelnih v starosti od 15 do 29 let, kar predstavlja 12,82 odstotka aktivne populacije. V primerjavi z majem 2019 je v omenjeni starostni skupini opazen občuten porast brezposelnosti, in sicer za kar 42,3 odstotka. Skupno število vseh brezposelnih je v enakem obdobju naraslo za manj, in sicer za 25,56 odstotka. Več si oglejmo v prispevku.

Za reševanje situacije mladih je v Sloveniji vzpostavljen Urad za mladino, kjer je zaposlenih 12 ljudi, ob njih pa slovenske študente zastopa tudi Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), kjer dela več kot 20 študentov in še nekaj oseb za nedoločen in določen čas. A zdi se, da slednji bolj kot za interese študentov, skrbijo zase.

Slovenski študentje so v nezavidljivem položaju. Štipendije se iz leto v leto nižajo, študentskih postelj po državi že desetletja kronično primanjkuje, na trgu si stanovanj ne morejo privoščiti. Osamosvojijo se pozno, večinoma opravljajo prekerna dela, za katera pa so plačani skoraj tretjino manj kot je slovensko povprečje. A ne vsi. Redki, priviligirani, sodelujejo v okviru Študentske organizaciji Slovenije, ki se v največji meri financira iz študentskega dela in je lani zabeležila 11,4 milijona evrov prihodkov ter leto končala z nekaj več kot 87.000 evri čistega dobička. A vsi zaposleni niso študentje, nekateri med njimi so bližje abrahamu kot študentskim letom.

V preteklosti so jih spremljale številne afere – od pranja denarja, do izgubljenih 70.000 evrov na Škisovi tržnici, nakupa jadrnic, dragih zabav, nesmiselnih raziskav in svetovalnih pogodb. A po mnenju sogovornika so preko različnih projektov poskrbeli tudi za najšibkejše.

In mogoče je ravno epidemija priložnost, da se takšnim organizacijam postreže nova realnost. , Zadnje upanje študentom daje namera Ministrstva za izobraževanje šolstvo in šport, da napiše novo študentsko zakonodajo in strožje definira  namenskosti porabe sredstev, transparentnosti poslovanja ter demokratičnosti organiziranja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj