Stroge omejitve gibanja se podaljšujejo

Skupno število okuženih z novim koronavirusom je preseglo 1,6 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 360.000 ljudi, več kot 95.000 jih je umrlo.

Svetovno žarišče pandemije še vedno ostajajo Združene države Amerike, kjer so potrdili več kot 468.000 okužb. Italija in Španija še vedno ostajata žarišče pandemije koronavirusne bolezni 19 v Evropi. Več kot 115.000 okužb beležijo tudi v Nemčiji in Franciji. Na Kitajskem dnevno na novo beležijo le nekaj deset potrjenih okužb. V Iranu že nekaj zadnjih dni beležijo upad na novo odkritih okužb, v Združenem kraljestvu pa se je številka povzpela na 65.000 okuženih. Stanje pa se slabša v Turčiji, vsak dan odkrijejo večje število na novo okuženih, skupno število je preseglo 42.000.

Španski parlament je včeraj do 25. aprila podaljšal stroge omejitve gibanja na javnih krajih, ki vejajo od 14. marca. Vlada ne izključuje novih podaljšanj ob poudarjanju, da je treba ukrepe postopno zmanjševati. Malta je v četrtek sporočila, da ne bo več sprejemala migrantov, ki so jih rešili na morju. Zaradi izbruha koronavirusa namreč njihova pristanišča niso več varna, je pojasnila vlada. Pred tem je v torek podobno odločitev že sprejela Italija. Kljub pandemiji novega koronavirusa migranti še vedno s čolni zapuščajo Severno Afriko. Slovaške oblasti so v četrtek v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa zaprle pet naselij, v katerih živi več kot 6000 Romov. V naseljih so skupno potrdili 32 okužb. Slovaške oblasti so odredile karanteno za vse tamkajšnje prebivalce. Oblasti v kraju Larisa v osrednji Grčiji so odredile dvotedensko karanteno za romsko naselje, potem ko so tam potrdili več primerov okužbe z novim koronavirusom. V času karantene bodo oblasti redno opravljale testiranja.

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada je pred spomladanskim zasedanjem IMF in Svetovne banke prihodnji teden sporočila, da bo novi koronavirus povzročil največji gospodarski upad od časa velike depresije, ki se je začela leta 1929.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj