Občina Kidričevo v tem letu načrtuje izvesti projekt Lazaret, s katerim bo virtualno poustvarjeno Strnišče med prvo svetovno vojno. Projekt je občina prijavila na razpis LAS Bogastvo podeželja ob Dravi in v Slovenskih goricah, od katerega se tudi nadeja evropskih sredstev. S slednjimi bodo kupili očala, ki bi s pomočjo obogatene resničnosti obiskovalce virtualno popeljala v čase prve svetovne vojne na območju današnjega Kidričevega.

V občini Kidričevo projektni partnerji, vsak iz svoje osnovne dejavnosti, zaznavajo vse večjo potrebo po identifikaciji posameznikov in družbenih skupin s svojimi zgodovinskimi koreninami. Kljub vse večjemu dostopu do spletnih informacij pa predvsem ranljive skupine velikokrat te možnosti nimajo.

Operacija Sterthal- virtualizacija obdobja med prvo svetovno vojno temelji na poustvarjanju obdobja med prvo svetovno vojno, ki je v tistem času obsegalo večje območje današnjega Kidričevega, s pomočjo virtualne oplemenitene resničnosti.

Avstro-Ogrska je med 1. svetovno vojno v zaledju zgradila več rezervnih vojaških bolnišnic in taborišča za vojne ujetnike, eno takih taborišč z bolnišnicami je moč videti tudi v Občini Kidričevo. Za potrebe pokopavanja mrtvih so uredili tudi vojaško pokopališče, ki leži južno od železniške proge. Po nekaterih ocenah bi naj bilo do konca vojne na pokopališču pokopanih nad 3.000 vojakov in ruskih ujetnikov.

Projekt je občina prijavila tudi na razpis LAS ta razvoj podeželja, pri katerem se nadejajo tudi nepovratnih evropskih sredstev, s katerimi bodo kupili očala za virtualen zgodovinski ogled mesta in posodobili tudi table z vsebinami iz časa 1. svetovne vojne po celotni občini.

Projekt bo zaradi inovativne narave, ki omogoča neprestano nadgradnjo programskih vsebin, zagotavljal uporabo za ciljne skupine tudi po samem poteku projektnega financiranja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj