Strategija prostorskega razvoja Slovenije 2050

Vlada izdeluje Strategijo prostorskega razvoja Slovenije 2050. Odgovorila naj bi na vprašanje, kako bi lahko Slovenija najbolj optimalno dosegla zastavljene izzive, rast in razvoj. Od strategije bo odvisen nadaljnji razvoj posameznih območij v Sloveniji: gospodarski, infrastrukturni, demografski, družbeni …Slovenija bo predvidoma do konca leta 2021 sprejela Strategijo prostorskega razvoja 2050. Dokument, če bo sprejet, bo opredelil razvoj države in posameznih območij za nadaljnjih 30 let.

Prva različica dokumenta izpred dveh let je na Ptuju dvignila kar precej prahu, saj je zgodovinsko mesto s statusom mestne občine popolnoma izbrisala iz razvojnega zemljevida. Toda če območje v strateških dokumentih ne dobi pomembnejšega statusa, mu iz državnega proračuna ne pripada nič denarj .

Spodnje Podravje in Prlekija, ki že sedaj komaj životarita, bi ob sprejetju prve različice Strategije postala še bolj razvojno zapostavljena. Strategija za to območje v predhodni fazi ni predvidevala niti ekonomskega niti demografskega razvoja. Kot najbližje razvojno območje je bilo predvideno mesto Maribor, ki bi postalo mestno središče nacionalnega pomena. Manjša mesta okrog njega, med njimi tudi Ptuj, bi bili samo sateliti brez večjega pomena. Po prejšnji različici Strategije bi Ptuj kot edini ostal brez statusa mestne občine.

Časovnica ministrstva je pred odstopom vlade predvidevala, da bi vlada strategijo obravnavala še pred poletjem, nato bi jeseni sledila parlamentarna obravnava, leto pa so želeli skleniti s sprejemom strategije. A se bo sedaj najbrž zavleklo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj