Stopnja samooskrbe se zvišuje

Stopnje samooskrbe so bile v letu 2020 višje kakor v 2019 pri rastlinskih in skoraj vseh živalskih bilancah: stopnja samooskrbe s sadjem (36-odstotna) je bila višja za 6 odstotnih točk, z zelenjavo (48-odstotna) za 5 odstotnih točk, s krompirjem (60-odstotna) in z žiti (88-odstotna) za 13 odstotnih točk vsaka, z medom (67-odstotna) za 23 odstotnih točk in z mesom (84-odstotna) za 3 odstotne točke; stopnja samooskrbe z jajci (95-odstotna) pa je bila enaka kot v 2019.

Proizvodnja žit in sadja višja kakor v 2019

Domača proizvodnja žit je v 2020 dosegla 749.000 ton, kar je za 17 % več kot v letu 2019, domača potrošnja žit pa 848.000 ton, kar je za 1 % manj kot v 2019. Rezultat tega je bila za 13 odstotnih točk višja stopnja samooskrbe (88-odstotna) kot v 2019 (75-odstotna).

Stopnja samooskrbe po vrstah kmetijskih proizvodov, koledarsko leto, Slovenija; VIR: SURS

 

Domača proizvodnja vsega sadja je v letu 2020 tehtala 113.000 ton ali za 27 % več kot v letu 2019. Domača potrošnja sadja je v letu 2020 dosegla 312.000 ton in je bila za 4 % večja kot v 2019. Stopnja samooskrbe s sadjem je bila v 2020 nizka, 36-odstotna, čeprav je bila za 6 odstotnih točk večja kot v letu 2019. Vremenske razmere so bile za pridelavo sadja v obeh letih slabe.

Povprečna poraba mesa, žit in jajc na prebivalca v 2020 manjša kot v 2019

Prebivalec Slovenije je v letu 2020 porabil za prehrano v povprečju največ sadja (129 kg), zelenjave (119 kg), sledila so žita (116 kg), meso (88 kg), krompir (64 kg), jajca (10 kg) in med (1 kg).

Potrošnja na prebivalca, koledarsko leto, Slovenija; VIR: SURSVečja kot v 2019 je bila povprečna poraba sadja za prehrano (za 1 %), zelenjave (za 2 %), krompirja (za 3 %) in medu (za 28 %), manjša pa povprečna poraba mesa in žit (za 3 %) ter jajc (za 17 %).

video novice

00:04:10

Nov vinski dragulj na Meranovem

00:04:44
00:03:54

Slovenski mlekarji v težavah

00:03:37

SKP preboj ali pesek v oči?

spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj