spot_img

Stolnica z novo streho, župnija prosi za donacije

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zaradi slabega stanja strehe je Stolna župnija Maribor v avgustu pristopila k njeni obnovi. Po sredstva za njeno obnovo so se v župniji obrnili na Ministrstvo za kulturo in bili pri tem uspešni. Župnija je pridobila pravico do sofinanciranja 29 % potrebnih sredstev za projekt obnove strehe, kar predstavlja 43.227,92 €. Preostali del sredstev, ki pa se zaradi nenormalnega dviga cen surovin žal nepredvidoma povečuje, pa morajo zbrati iz drugih, izvenproračunskih virov. Tako v Stolni župniji Maribor računajo, da potrebujejo vsaj še 106.000 €.

Zato se obračamo na vse ljudi dobre volje in vse Mariborčane s prošnjo po donaciji denarnih sredstev za obnovo strehe naše stolnice. Dela na strehi se počasi približujejo h koncu, vendar nam ostaja velik del finančnih sredstev (52,2%), ki jih moramo še zbrati,” so zapisali na spletni strani.

Stolnica bo kmalu praznovala rojstni dan

Zgodovina mariborske stolnice sega v drugo polovico 12. stoletja, ko se v nastajajočem mestu pod gradom omenja župnik Konrad, ki je imel sedež pri cerkvi, ki jo je pozidal štajerski mejni grof Otokar III. Prvotno je to bila enoladijska romanska zgradba z lesenim stropom in polkrožno apsido. Vzporedno z razvojem mesta, se je večala tudi mestna župnijska cerkev posvečena Janezu Krstniku.

Mariborska stolnica slavi svoj “rojstni dan” 19. oktobra. To je vsakoletni spomin na 19. oktober 1890, ko so stolnico docela prenovili in na novo posvetili. 

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img