spot_img

Sto let organizirane stanovanjske gradnje

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost vam predstavljamo razstavo z naslovom Iščem stanovanje…, ki prikazuje sto let organizirane stanovanjske gradnje v tem Mariboru. Razstava Muzeja za arhitekturo in oblikovanje (MAO) je zasnovana kot informativna pot po javnem prostoru od prve postaje pred Hišo arhitekture Maribor do nove soseske Pod Pekrsko gorco na drugi strani mesta. Kustosi razstave so Ajda Bračič, Andraž Keršič, Miloš Kosec in Bogo Zupančič, oblikovala pa sta jo Primož Pislak in Ana Valenko.

Zgodovina organizirane stanovanjske gradnje pri nas je obenem tudi zgodovina različnih pristopov k reševanju stanovanjske krize. Ekonomske, družbene, vojne in politične razmere so v 20. stoletju stanovanjske razmere zaostrovale, obenem pa so tudi razvijale številne velikopotezne rešitve stanovanjskega problema za dinamično, hitro spreminjajočo se družbo.

Dokumentacijski center v Hiši arhitekture in trojica razstavnih postaj na prostem z razstavo preobražata mesto v študijsko območje za področja zadružne gradnje, realiziranih bivanjskih idealov predvojnega in povojnega obdobja, velikih sosesk iz druge polovice 20. stoletja, zgradb s socialnimi, kadrovskimi, samskimi, študentskimi in drugimi specializiranimi stanovanji ter javne gradnje lastniških in najemnih stanovanj po osamosvojitvi.

Bogata stoletna dediščina organizirane stanovanjske gradnje v Mariboru in po vsej Sloveniji po navedbah avtorjev razstave ni samo spomin na preteklost, ampak tudi zgrajen pomnik, da je mogoče ustvarjati bolj solidarno bivalno okolje za vse. Zato pomeni sprehod po kakovostno zasnovanih četrtih in soseskah iz preteklosti tudi možnost, da začnemo tu in zdaj načrtovati resnično sodobno in trajnostno bivalno okolje za 21. stoletje.

Stanovanjske zadruge so v večini razvitih evropskih držav poleg javnih stanovanjskih skladov glavne ponudnice najemnih stanovanj. Je lahko to ena izmed rešitev tudi za slovenski stanovanjski trg.

Mladi se v današnjem času soočajo z veliko stanovanjsko problematiko. Po oceni stanovanjskih skladov v Sloveniji primanjkuje 10 tisoč stanovanjskih enot, ta primanjkljaj pa se z leti zgolj še povečuje. Slovenija se sooča z zelo slabim stanjem na področju stanovanjske preskrbe, saj je slovenski stanovanjski fond med najstarejšimi v Evropi.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img