Stihi pod steno

0
318

V kamnolomu Pruh nad Svečino je tradicionalno potekal predvečer festivala Dnevi poezije in vina. Osrednji figuri prireditve pa sta bila poljska pesnica Krystyna Dąbrowska, in uveljavljen predstavnik slovenske poezije Ivo Stropnik.

Razmeram navkljub je v kamnolomu Pruh nad Svečino že petič potekal predvečer festivala Dnevi poezije in vina. Nastopila sta poljska pesnica Krystyna Dąbrowska, in uveljavljen predstavnik slovenske poezije Ivo Stropnik.

Gre za zelo plodna ustvarjalca poezije, Dabrowska sicer piše predvsem v svojem maternem poljskem jeziku, Ivo Stropnik pa v več jezikih, vendar največ v slovenščini.

Organizacija Festivala poezije in vina pa je letos potekala popolnoma drugače in z neprimerno več omejevalnimi dejavniki. V bistvu pa so obiskovalci lahko celo hvaležni, da bo festival, ne glede na zdravstveno krizo virusa covid-19, vseeno izpeljan.

Krystyna Dąbrowska je sicer pesnica, esejistka in prevajalka, , leta 2013 je prejela dve najprestižnejši poljski literarni nagradi, leta 2019 pa nagrado prestolnice Varšave. Ivo Stropnik pa je glavni in odgovorni urednik Velenjske knjižne fundacije ter vodja mednarodnega književnega festivala Lirikonfest Velenje. Vsekakor gre za privilegij, da lahko tako uspešne, domače kot tuje, ustvarjalce poezije, spremljamo pri nas, še posebej na tako butični lokaciji Pruha nad Svečino, ki jo obdaja neokrnjena narava.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here