spot_img

Število okuženih preseglo milijon

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo milijona. Bolezen covid 19 je prebolelo več kot 220.000, več kot 54.000 jih je umrlo.

Po številu okuženih so na prvem mestu Združene države Amerik, ki so presegle število 245.000 tisoč okuženih. Španija je z več kot 117.000 okuženimi prehitela Italijo. Na Apeninskem polotoku je več kot 115 tisoč pacientov s covid 19. Sledi Nemčija, ki je prehitela Kitajsko in ima več kot 85 tisoč okuženih. Na Kitajskem se situacija umirja. Novih primerov so imeli samo 31, skupaj 81.620 okuženih. Med evropskimi državami, ki beležijo veliko števil okuženih je še Francija z več kot 59 tisoč okuženimi. Tudi v Iranu se situacija iz dneva v dan poslabšuje, tam je že več kot 53.000 okuženih. Združeno kraljestvo ima že skoraj 33.000 okuženih. Na devetem mestu ostaja Švica z nekaj več kot 19 tisoč okuženimi, deseterico pa zaključuje Turčija, ki ima 18.135 okuženih.

Singapur bo v ponedeljek za mesec dni zaprle vse šole in večino podjetij, je napovedal premier Lee Hsien Loong. Odprti bodo le trgovine s hrano, bolnišnice, prometna infrastruktura in ključne bančne storitve. Vlada spreminja tudi priporočila glede nošnje mask. Ker vse več študij potrjuje, da virusa prenašajo ljudje, ki nimajo razvitih simptomov, bodo državljane spodbudile k nošnji mask, vsakemu gospodinjstvu bodo tudi poslali pralne zaščitne maske.

Na Kitajskem, do koder se je bolezen razširila drugod po svetu, se medtem življenje počasi vrača v normalne tirnice. Večina novo odkritih primerov okužb je prinesenih v državo, zato so oblasti uvedle stroge ukrepe karantene za vse, ki priletijo na kitajska letališča. Oblasti so za karanteno namenile 46 hotelov. Od 28. marca so vanje namestili 3589 ljudi, ki so prišli v državo iz tujine. Oblasti pa se zdaj soočajo tudi z velikim porastom števila tistih, ki želijo nezakonito vstopiti na Kitajsko iz sosednjih držav, Laosa, Mjanmara in Vietnama, saj jo smatrajo za varno zavetje, medtem ko se drugje po svetu število okuženih hitro povečuje.
Iransko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da se je število mrtvih v Iranu povišalo na 3294. V 24 urah je umrlo 134 ljudi. Število okuženih se je povišalo na 53.183. Doslej je ozdravelo 17.935 ljudi.

Perujski predsednik Martin Vizcarra je v prizadevanjih za zajezitev okužb z novim koronavirusom odredil omejitve gibanja po spolu. Perujcem bo tako poslej odhod z doma dovoljen ob ponedeljkih, sredah in petkih, Perujkam ob torkih, četrtkih in sobotah. V nedeljo bo veljala prepoved izhoda za vse.

V ZDA je okuženih že okoli 250.000 ljudi, v enem tednu se je število več kot podvojilo. V 24 urah je umrlo 1.169 ljudi, kar je največ v kateri koli državi, odkar je izbruhnil novi koronavirus. Skupno je v ZDA umrlo več kot 6000 ljudi. Predsednik Trump je v četrtek uveljavil zakon o vojni proizvodnji in ameriškemu ministrstvu za domovinsko varnost naložil, da podjetju 3M pomaga povečati proizvodnjo zaščitnih mask N95, prav tako se bo z zakonom pospešila proizvodnja respiratorjev. A po poročanju tujih medijev, bodo dobavljeni šele junija. Pandemija je sicer že hudo prizadela ameriško gospodarstvo. V zadnjem tednu je kar 6,6 milijona ljudi na ministrstvo za delo naslovilo prošnjo za nadomestilo ob brezposelnosti. Teden prej je brez dela ostalo 3,3 milijona ljudi, skupno torej skoraj deset milijonov ljudi. Trump je pretekli teden podpisal zakon o 2200 milijard dolarjev vrednem svežnju pomoči gospodarstvu, a razmere se hitro slabšajo in zato so v pripravi že novi ukrepi.

Svetovna banka bo za pomoč državam pri spopadanju s posledicami pandemije novega koronavirusa v prihodnjih 15 mesecih namenila 160 milijard dolarjev. Prvih 1,9 milijarde bo namenila projektom v 25 državah, nato bo sredstva namenila še 40 državam.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img