Število okuženih je preseglo 3 milijone

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3 milijone. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 882.000 ljudi, več kot 207.000 jih je umrlo.

Predel sveta z največ potrjenimi primeri okužb z novim koronaviruso še naprej ostajajo Združene države Amerike, tam so včeraj potrdili skoraj milijon primerov okužbe. Španija je z več kot 226.000 okuženimi na drugem mestu po številu okužb na svetu. V Italiji pa je število potrjenih primerov včeraj ustavilo pri 197.000. V Franciji beležijo izrazit padec dnevno odkritih okužb, v Nemčiji je trenutno več kot 157.000 odkritih primerov okužbe. V Združenem kraljestvu že tretji dan zapored beležijo rahel padec števila dnevno odkritih okužb. V Turčiji so do sedaj odkrili že več kot 110.000 okužb z novim koronavirusom. V Iranu pa jim je za sedaj epidemijo uspelo zajeziti. Rusija je z več kot 87.000 primeri okužbe prehitela Kitajsko, kjer so novi koronavirus lani decembra odkrili.

Več evropskih držav začenja ali nadaljuje rahljanje ukrepov za zajezitev novega koronavirusa. Med temi je tudi Hrvaška, kjer so danes odprli številne storitvene dejavnosti, pri katerih ni potreben neposreden stik s potrošniki, kot je to v primeru čevljarjev, šivilj in turističnih agencij. Odprli so še knjigarne, knjižnice in muzeje. Znova so uveden mestni in primestni javni promet ter hitre ladijske linije med kopnim in otoki. V Srbiji so znova odprli pokrite tržnice, prav tako pa še frizerske in kozmetične salone, fitnes centre in telovadnice. Znova je začel delovati tudi medmestni promet. Rahljanje ukrepov so medtem v Švici začeli z odprtjem trgovin z gradbenim materialom, vrtnarij in frizerskih salonov. Omejitve ni več za zdravniške ordinacije, bolnišnice in medicinske masaže. Prve ukrepe so opustili tudi že v Nemčiji, kjer pa je od danes po vsej državi obvezno nošenje zaščitne maske v javnem potniškem prometu. To je v vseh deželah z izjemo Berlina in Brandenburga obvezno tudi v trgovinah. Na Češkem so od danes znova odprte meje za tiste državljane EU, ki pridejo na službeno pot. V državi bodo lahko ostali največ 72 ur. Na Češko bodo lahko prišli tudi sezonski delavci, a bo zanje dva tedna po prihodu veljala omejitev gibanja.

Italijanski premier je v nedeljo zarisal jasnejši načrt rahljanja ukrepov proti novemu koronavirusu v Italiji. Po 4. maju bodo tako začeli znova obratovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Ljudje se bodo lahko znova gibali znotraj svoje dežele, za pripravo hrane za s seboj pa bodo znova začeli delovati bari in restavracije. Odprli se bodo parki, ljudje pa bodo lahko znova obiskovali svoje sorodnike. Španci bodo od naslednjega konca tedna lahko spet zapustili stanovanja za razgibavanje na prostem in za sprehode. Španci namreč od razglasitve karantene zaradi novega koronavirusa 14. marca ne smejo zapuščati stanovanj, razen na hitro za nakup življenjskih potrebščin ali obisk zdravnika. Otroci sploh niso smeli iz stanovanj. Od včeraj naprej pa so lahko zunaj do ene ure na dan, a le v spremstvu starša. Lahko bodo odšli na sprehod, tekali in se igrali, vendar ne dlje kot kilometer od doma.

Na Norveškem, ki ima po lastnih navedbah pod nadzorom epidemijo novega koronavirusa, so danes v okviru postopnih omilitev ukrepov znova odprli osnovne šole za najmlajše učence. Teden dni po odprtju vrtcev so se danes po šestih tednih učenja na daljavo v šole vrnili osnovnošolci, stari od šest do deset let. Razrede so zmanjšali na največ 15 učencev.

Svetovna zdravstvena organizacija pa opozarja, je v soboto države posvarila pred uporabo t. i. dokazil o imunosti tistih, ki so preboleli okužbo z novim koronavirusom. To, da so tisti, ki imajo protitelesa v krvi, imuni na novi koronavirus, namreč ni znanstveno dokazano, so poudarili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj