Kar 90. 000 upokojencev živi pod pragom tveganja revščine, največ med njimi je veliko žensk. V Mariboru in okolici se je revščina po opažanju območnih organizacij povečala za kakih deset odstotkov. In kljub številnim solidarnostnim dodatkom je stanje na terenu več kot zaskrbljujoče.

Povprečna starostna pokojnina v obdobju devetih mesecev letošnjega leta znaša 692 evrov, zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe le 556 evrov. Pokojnino do 500 evrov prejema 21,4 odstotka upokojencev, do 700 evrov pa 58,9 odstotka vseh prejemnikov pokojnin. In s tako malimi dohodki še pomagajo svojcem, ki so med epidemijo ostali brez dohodka.

Tudi uskladitev pokojnin je bila dobrodošla, a 2-odstotka, kolikor so se lanskega decembra izredno uskladile, je zgolj kaplja v morje.

Revščina ne pomeni le pomanjkanje materialnih stvari, mnogokrat je povezana s šibkim telesnim in duševnim zdravjem. Veliko upokojencev v jeseni življenja potrebuje tujo nego in pomoč, ki pa je zaradi pomanjkanja ustreznih bivanjskih kapacitet ne morejo dobiti.

V Sloveniji je 243 tisoč oseb, ki so prejemale nižje dohodke od praga tveganja revščine, in med temi je bilo 90 tisoč upokojencev oziroma 18,2 odstotka vseh upokojencev. Najbolj so izpostavljene ženske, predvsem starejše od 65 let (23 odstotkov), stopnja tveganja revščine starejših od 75 let pa znaša 28,1 odstotka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj