Številne polemike ob ponovnem odprtju socialnovarstvenih zavodov

 

V socialnovarstvenih zavodih bodo s ponedeljkom ponovno začeli sprejemati oskrbovance. Ob tem morajo imeti zalogo zaščitne opreme za osem dni, v skupnosti socialnih zavodov pa opozarjajo, da so navodila resornega ministrstva v nekaterih delih nejasna.

Postopno sproščanje novih sprejemov in vračanje oskrbovancev se v ponedeljek začne v domovih za starejše, zavodih za osebe s posebnimi potrebami, varstveno-delovnih centrih, socialnovarstvenih zavodih za usposabljanje ter nadomestnih oblikah bivanja in oskrbe.

Zavodi z okuženimi razdeljeni v tri cone

Zavodi bodo sprejemali varovance, pri katerih ni potrjena okužba z novim koronavirusom. Zavodi, kjer so nastanjeni uporabniki z okužbo, bodo lahko nove sprejeme organizirali le v primeru, da zagotavljajo ustrezno vzpostavitev treh con, tudi rdeče cone, namenjene okuženim. Pridobiti bodo morali pozitivno mnenje koordinatorjev in območno pristojnega epidemiologa glede na aktualno epidemiološko situacijo v regiji ter pri izvajalcu institucionalnega varstva.

Čakalne vrste ostajajo

Po mnenju Skupnosti socialnih zavodov Slovenije pripravljenost zavodov ni enotna, saj se razmere razlikujejo od primera do primera. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je izdalo navodila, ki v nekaterih pogledih niso povsem jasna in odpirajo nekaj vprašanj.

Domovi bodo po navedbah skupnosti sprejemali nove uporabnike institucionalnega varstva, prav tako pa tudi obstoječe uporabnike, ki so bili v tem času nastanjeni doma. Ob tem v skupnosti opozarjajo, da čakalne vrste ostajajo enako dolge.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj