Več občin Spodnjega Podravja aktivnosti zadnja leta usmerja v izgradnjo novih kapacitet za starejše. Največji napredek pri gradnji so dosegli v Markovcih, kjer so že pripravili projektno dokumentacijo, a tudi ostale Podravske občine imajo ambiciozne načrte.

Če so nekoč občine množično gradile poslovne cone, se je sedaj trend obrnil v smer zagotavljanja institucionalnega varstva za odrasle. Številne občine si želijo vzpostaviti domove za starostnike, da bi njihovi občani lahko ostali v domačem okolju.

Po besedah direktorice Doma upokojencev Ptuj Jožice Šemnički je na lokalnem področju velik interes po gradnji novih enot. Z obstoječimi štirimi v Spodnjem Podravju – Ptuj, Kidričevo, Muretinci in Juršinci skrbijo za okrog 560 stanovalcev. Upoštevajoč dejstvo, da naj bi se v kratkem začela gradnja nove enote še v Žabjaku, pa bi s tem trenutno zadostili aktualnim potrebam. A občine svoje načrte razvijajo naprej.

Domovi za starejše so nujni. Po podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve na dom čaka 12.300 Slovencev, takoj bi ga potrebovalo od 1200 do 1500 starostnikov. Novega doma država ni zgradila že 15 let, zato je pomembno da prisluhne občinam in zagotovi možnosti, da se ljudje, ki so ustvarjali to državo in družbo tudi dostojno starajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj