Številne kršitve preverja inšpekcija in policija

Zdravstveni inšpektorat največ nadzorov opravi na javnih mestih, kjer tudi ugotovi največ kršitev ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. V minulem tednu so tako izrekli 23 prekrškovnih sankcij, najpogosteje gre za druženje več družin. Na zelene površine pa so se preselili tudi posamezniki, ki kršijo prepoved zbiranja ob gostinskih lokalih.

Inšpektorat je od 16. do 22. novembra opravil 2254 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19, je na novinarski konferenci povedala Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata. Izrekli so 35 prekrškovnih sankcij v vrednosti 28.800 evrov in 246 opozoril po zakonu o prekrških ter 77 upravnih ukrepov.

Zdravstveni inšpektorat je zabeležil 88 prijav, največ v dejavnosti gostinstva, gradbeništva in trgovine. Skupno so opravili 1338 nadzorov. Izrekli so 27 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 14.800 evrov, 170 opozoril in tri upravne ukrepe.

V gostinstvu so opravili 198 nadzorov. Izrekli so tri prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 6400 evrov in izdali dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti. V trgovinah je zdravstveni inšpektorat opravil 197 nadzorov, izrekel pa je eno prekrškovno sankcijo v vrednosti 400 evrov.

Kacin je napovedal, da bo policija z vikendom poostrila nadzor na državni meji in na mejah med občinami. Vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije Generalne policijske uprave Alojz Sladič pa je pojasnil, da bodo na cestah vzpostavili točke za celovit nadzor prometa, v okviru tega pa bodo preverjali tudi upravičenost prečkanja meja občin.

Sicer je policija v novembru dnevno opravila več kot 2400 nadzorov. Občani so prijavili 852 domnevnih kršitev. Nekatere nadzore opravijo na podlagi prijav, druge pa ugotovijo sami

 

V četrtek pa je policija poostrila prisotnost v centru Ljubljane, saj so pričakovali protest. Tega sicer ni bilo, so pa zato opravili poostren nadzor kršitev po odloku o omejitvi gibanja. Zabeležili so devet kršitev nenošenja maske, po tri kršitve zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami ter zakona o osebni izkaznici, po dve kršitvi neupravičenega prehajanja med občinami in zakona o varstvu javnega reda in miru ter kršitev zakona o tujcih. Nadzor v Ljubljani bo sicer okrepljen tudi danes.

 Kot je na novinarski konferenci povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin, spoštovanje ukrepov za zajezitev epidemije na področju lovstva na podlagi petega protikoronskega zakona nadzira inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Lov je dovoljen, tudi skupinski, ni pa dovoljeno druženje v lovskih kočah. Lov je dovoljen samo na območju, kjer je lovec član lovskega društva.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj