spot_img

Številke v nebo, aktivirana četrta faza

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Zaradi naraščanja števila covidnih bolnikov bo od ponedeljka veljala četrta faza aktivacije bolnišnic. Po njej bodo covidne bolnike zdravili tudi v bolnišnicah Nova Gorica, Novo mesto in Murska Sobota. “Bolnišnicam smo želeli zagotoviti dovolj časa, da se pripravijo,” je pojasnil koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta.

S ponedeljkom se bodo tako covidne oddelke odprle bolnišnice Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Po besedah Carrote bodo bolnišnice v tej fazi skupaj zagotavljale 265 postelj, od tega 177 navadnih in 88 intenzivnih, kar predvideva tudi strategija ministrstva.

Po njej bo bolnišnica Novo mesto v četrti fazi zagotavljala 23 postelj, od tega 15 na navadnih in osem na intenzivnih oddelkih. V murskosoboški bolnišnici bodo zagotavljali 21 postelj, od tega 15 na navadnih in šest na intenzivnih oddelkih. V Novi Gorici pa bodo za zdravljenje covidnih bolnikov zagotavljali 15 postelj, od tega 10 na navadnih in pet na intenzivnih oddelkih.

Skupne kapacitete se bodo po strategiji ministrstva povečale tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, in sicer na 90 postelj, v UKC Maribor na 54 postelj, bolnišnici Celje na 41 postelj in na Kliniki Golnik na 21 postelj. Četrta faza sicer velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

“Trenutno imamo še nekaj prostih rezerv, tako da računam, da bomo vikend zmogli, s ponedeljkom pa bo število hospitaliziranih tako visoko, da je aktiviranje četrte faze nujno,” je pojasnil Carotta.

Carotta ocenjuje, da bodo vse tri omenjene bolnišnice do ponedeljka pripravljene na sprejem covidnih bolnikov, saj se trenutno nimajo večjih težav s prostori in opremo. Nekaj težav pa imajo po njegovih besedah s kadrom. “Veliko kadra še vedno na dopustu, vsi pa smo nekako računali, da bo prihod v to fazo šele sredi septembra, vendar epidemija govori drugače,” je še povedal Carotta.

 

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Na “štengah” padel 10 let star rekord

Tradicionalni tek po 454 stopnicah na Kalvarijo je bo Univerzitetna športna zveza Maribor, že 12. leto izpeljala uspešno. V...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img