spot_img

Ste pri kosilu? Previdno, če jeste zelje!

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so pod drobnogled vzeli deset vzorcev kislega zelja različnih trgovskih in blagovnih znamk, za kilogram pa so odšteli od 1,18 do 2,39 evra.

Brez porekla Tuš in Mercator

Preverili so, kaj vse poleg zelja je v vrečkah in lončkih, ki jih ponujajo trgovci, pozorni pa so bili tudi na navedbo porekla. Slednje pa ponekod ostaja skrivnost – večina proizvajalcev je sicer na povpraševanje odgovorila, da uporabljajo zeljne glave pridelane v Sloveniji, nekateri tudi pridelane v Avstriji in Nemčiji oz. držav EU, Tuš in Mercator pa na vprašanje nista odgovorila.

Le dva od desetih brez aditivov

Kot poročajo na Zvezi potrošnikov Slovenije, veliko proizvajalcev na embalaži navaja tradicionalen način kisanja zelja, a so med tržnim pregledom našli le eno `sveže´ kislo zelje in eno pasterizirano, ki sta popolnoma brez aditivov. “Drugim so za zagotavljanje barve in daljšega roka uporabe dodani vsaj antioksidanti (askorbinska kislina), več kot polovica pregledanih izdelkov pa vsebuje tudi konzervans kalijev sorbat,” je pojasnila Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: ” Če je bilo med celotnim postopkom pridelave kislega zelja dobro poskrbljeno za higieno in je mlečnokislinsko vrenje potekalo pod strokovnim nadzorom, dodajanje aditivov z vidika varnosti ni potrebno.”

Previdnost tako ni odveč, na ZPS pa svetujejo, da ko kupujete kislo zelje preberete sestavine, ki so navedene na embalaži, kupujte nepasterizirano in pazite na rok uporabe.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:03

Čistilna naprava v občinski lasti

V občini Radenci so v prvem polletju realizirali nekaj več kot desetino zastavljenega proračuna za letošnje leto. Skoraj polovico...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img