Starejši zaposleni bodo lahko ostali na svojem delovnem mestu

Zaposleni, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a so na svojem delovnem mestu nepogrešljivi za delodajalca, bodo s soglasjem delodajalca lahko ostali v delovnem razmerju, skladno s sprejetim PKP7. Ne glede na vrsto dela bo vsakdo lahko nadaljeval zaposlitev, če se bosta s tem strinjala oba akterja.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so zato prepričani, da ukrep ne bo negativno vplival na kadrovsko podhranjene poklice. Tako bodo denimo zaposleni v poklicih v zdravstvu tudi ob izpolnitvi pogojev za upokojitev lahko ostali v delovnem razmerju.

Ukrep je namenjen zaposlovanju mladih

“Z ukrepom se predvsem spodbuja zaposlovanje mladih, kar se bo zrcalilo v izboljšanju gospodarske slike,” so zapisali na ministrstvu. Zaradi korona krize je namreč trg dela trenutno zelo prizadet, v tem času se je precej povišala brezposelnost zlasti med mladimi. Slednji tudi sicer ne dobijo priložnosti za zaposlitev, saj nekateri starejši delavci ostajajo v delovnem razmerju še dolgo zatem, ko izpolnijo pogoje za upokojitev. “Obenem pa bo ta sprememba izboljšala zaposlitvene možnosti tudi osebam med 55. in 58. letom starosti, ker se jih delodajalci zdaj bojijo zaposlovati,” zaključujejo na ministrstvu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj