spot_img

Staranje prebivalstva izziv za gospodarstvo prihodnosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Letošnja razprava Združenja Manager Observatorij 2022 je prinesla pogled o napredku pri izboljšanju produktivnosti in razprav o izzivih na tem področju, ki naj bi bilo osnova za izboljšanje blaginje v prihodnje. Med pomembnimi vidiki bo tudi digitalizacija.

Za dolgoročno zagotavljanje večje blaginje je ključno povečevanje produktivnosti. Kar ne pomeni delati dlje in več, ampak kako delati pametneje in bolj učinkovito. Pri tem je velik izziv tudi starajoče prebivalstvo.

Izračuni glede prihodnje demografske slike kažejo na podvojitev deleža prebivalstva, starega nad 65 let, v prihodnjih 30 letih. Posledično bo nujna večja produktivnost za kritje pokojninskih izdatkov. A pri napovedih je ključen delež med aktivnim prebivalstvom in starejšimi nad 65 let.

Če bi se število novorojenih močno povečalo, na razmerje bistveno ne bi vplivalo. Ugoden trend bi beležili šele čez 20 let. Tako strokovnjaki ključ za stabilizacijo pokojnin vidijo v migracijah.

Izdatki za pokojnine bi se ob takšnih demografskih trendih bistveno povišali – iz približno 10 odstotkov na 16 odstotkov, kar bi nas pahnilo na predzadnje mesto v Evropi.

Slovenija je glede izboljšanja produktivnosti na več področjih naredila pomemben napredek, hkrati pa nas čaka še veliko izzivov. Pomemben regulativ pri demografskih izzivih je tudi indeksacija pokojnin glede na produktivnost, kar pomeni, če se poveča produktivnost, se povečajo plače, s tem pa tudi pokojnine.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img