spot_img

Staranje prebivalstva izziv za gospodarstvo prihodnosti

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Letošnja razprava Združenja Manager Observatorij 2022 je prinesla pogled o napredku pri izboljšanju produktivnosti in razprav o izzivih na tem področju, ki naj bi bilo osnova za izboljšanje blaginje v prihodnje. Med pomembnimi vidiki bo tudi digitalizacija.

Za dolgoročno zagotavljanje večje blaginje je ključno povečevanje produktivnosti. Kar ne pomeni delati dlje in več, ampak kako delati pametneje in bolj učinkovito. Pri tem je velik izziv tudi starajoče prebivalstvo.

Izračuni glede prihodnje demografske slike kažejo na podvojitev deleža prebivalstva, starega nad 65 let, v prihodnjih 30 letih. Posledično bo nujna večja produktivnost za kritje pokojninskih izdatkov. A pri napovedih je ključen delež med aktivnim prebivalstvom in starejšimi nad 65 let.

Če bi se število novorojenih močno povečalo, na razmerje bistveno ne bi vplivalo. Ugoden trend bi beležili šele čez 20 let. Tako strokovnjaki ključ za stabilizacijo pokojnin vidijo v migracijah.

Izdatki za pokojnine bi se ob takšnih demografskih trendih bistveno povišali – iz približno 10 odstotkov na 16 odstotkov, kar bi nas pahnilo na predzadnje mesto v Evropi.

Slovenija je glede izboljšanja produktivnosti na več področjih naredila pomemben napredek, hkrati pa nas čaka še veliko izzivov. Pomemben regulativ pri demografskih izzivih je tudi indeksacija pokojnin glede na produktivnost, kar pomeni, če se poveča produktivnost, se povečajo plače, s tem pa tudi pokojnine.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

00:04:58

Spremenjene navade za boljšo hrano

V tokratni rubriki Regionalna preskrba smo raziskovali spremembe potrošniških navad in drugačen njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img