Podatki o umrljivosti v letu 2020 oziroma o smrtnih primerih povezanih s covidom-19 potrjujejo ugotovitev, da nam vsaj v drugem valu epidemije ni uspelo zaščititi oskrbovancev domov za ostarele. Izmed nekaj manj kot 3000 smrti povezanih s covidom 19, jih je bilo kar 58 odstotkov v domovih za ostarele.

Da so oskrbovanci domov za ostarele plačali najvišji davek epidemije je znano že nekaj časa. Zaradi covida je po besedah direktorja NIJZ dr. Milana Kreka umrl vsak 10. oskrbovanec domov za ostarele.

Na srečo podatki kažejo, da se število smrti med starostnimi v domovih za ostarele znižuje.
Krek izpostavlja tudi ugotovitev, da je drugi val epidemije poskrbel za veliko višje številke presežnih smrti, kot pomladanski val izbruha.

Število smrti v posameznih regijah je seveda odvisno od števila prebivalcev. V absolutnem merilu je tako največ smrti v osrednjeslovenski regiji.

V zadnjih petih letih smo imeli sicer povprečno 20444 mrtvih na leto. Število umrlih v letu 2020 je bilo 24265, razlika med pričakovanim številom umrlih in dejanskim je bila tako 3821. Povezanih s covidom je bilo 2891 presežnih smrti.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj