spot_img

Stališča okoljevarstvenikov in inšpektorjev o kompostarni Ceršak si povsem nasprotujejo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Inšpekcija za okolje in naravo pri kompostarni Ceršak v zadnjih dveh letih ni ugotovila večje kršitve predpisov, zagotavljajo na inšpektoratu za okolje in prostor, okoljevarstveniki Zveze društev Moja Mura pa vztrajajo, da gre “za sprego oblasti in nadzornih organov, ki z dopuščanjem nespoštovanja predpisov sami zavestno kršijo zakonodajo”.

Spodbuda okoljskemu terorizmu?

“Na ta način podpirajo in celo spodbujajo okoljski terorizem, za ogrožanje narave in zdravja prebivalstva bi po našem mnenju morali vsi odgovorni in vpleteni kazensko odgovarjati,” nadaljujejo pri Zvezi društev Moja Mura, ki je na Forumu za Muro 15. novembra zaradi neukrepanja pri skladiščenju nevarnih odpadkov v kompostarni Ceršak vodjo slovenske delegacije stalne slovensko-avstrijske komisije za Muro Mitjo Briclja pozvala k odstopu.

Če bi narasla Mura odnesla odpadke, ki jih je po njihovi oceni za okoli 200.000 ton, bi to pomenilo okoljsko katastrofo in grožnjo za pitno vodo za več tisoč prebivalcev, opozarjajo pri Moji Muri. Bricelj jim je na forumu zagotovil, da je komisija storila vse, za kar je pristojna, torej obvestila pristojne inšpekcijske službe.

Ob očitkih so na inšpektoratu za okolje in prostor pojasnili, da družba Kogal ima okoljevarstveno dovoljenje za predelavo odpadkov in hrup v okolbju ter za vode in zrak. Predela lahko 36.000 ton biološko razgradljivih odpadkov, lani jih je okoli 23.000.

Kaj zahteva civilna iniciativa?

Civilna pobuda v Ceršaku zaradi nevzdržnih razmer, ki jih, kot pravijo, s smradom povzroča kompostarna, že skoraj štiri leta protestira pri vseh pristojnih organih. Z njihovimi navedbami se ne strinjajo tudi v Moji Muri.

Sprašujejo se , kako ima kompostarna okoljevarstveno dovoljenje sredi Mure, če v priobalnem pasu ni dovoljena nobena dejavnost, ki bi poslabšala stanje vodotoka, in če stoji na območju, kar je razvidno tudi na spletni strani Arsa, kjer je nevarnost poplavljanja, s tem onesnaženja Mure ter posledično črpališč pitne vode ob Muri.

Nadalje se sprašujejo, kako je lahko kompost na prostem, če pa bi moral biti po okoljevarstvenem dovoljenju v zaprtih prostorih. Zanima jih, kje je manjkajoči kompost, če je kompostarna od leta 2009 prevzela in predelala 240.000 ton odpadkov in iz tega dobila okoli 65 odstotkov komposta, Arso pa trdi, da je na otoku le slabih 98.000 ton. Po podatkih naj bi ga v letih 2014-2017 prodali le 2000 ton.

Na koncu pa se sprašujejo, ali to, da ljudje živijo s smradom in muhami v nevzdržnih razmerah, ni kršitev. Po njihovem mnenju je to temeljna kršitev ustavne pravice ljudi do zdravega okolja, ki bi jo državni organi morali zagotavljati.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img