Štajerski podjetniki želijo podaljšanje subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo

Štajerska gospodarska zbornica je na državni zbor naslovila poziv k podaljšanju subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo. Kot so zapisali v pozivu, je v času aktualne krize najpomembneje ohraniti delovna mesta, saj bodo brezposelni sicer še dolgo obremenjevali tudi državno blagajno.

V zbornici poudarjajo, da bi po ocenah Banke Slovenije medletni upad slovenskega bruto družbenega proizvoda zaradi posledic epidemije lahko dosegel od šest do 16 odstotkov. Kritična za gospodarstvo naj bi bila predvsem drugo in tretje četrtletje letošnjega leta, ekonomisti in gospodarstveniki pa so si enotni v oceni, da so za gospodarstvo ključni ukrepi za podporo likvidnosti podjetij in ohranitev delovnih mest.

Hude posledice zdravstvene krize, ki je že prerasla v ekonomsko in bo tudi slovensko gospodarstvo pahnilo v recesijo, trpi celotno gospodarstvo, poudarjajo štajerski gospodarstveniki, ki zato pričakujejo, da bodo ukrepi pomagali kar največjemu delu gospodarstva.
Štajersko gospodarstvo je visoko izvozno usmerjeno in je v zadnjih letih dosegalo dobre rezultate, število brezposelnih pa je po dolgih letih spodbudno upadalo. Nov val bo za regijo po njihovem poguben.

Ker je gospodarstvo po njihovih besedah v preteklih letih v delovna mesta vlagalo veliko, si v podjetjih zaposlenih zdaj ne želijo izgubiti. Zato je bil ukrep subvencioniranja nadomestila za čas čakanja na delo doma dobro sprejet, bil je olajšanje tako za zaposlene kot tudi za podjetnike, ki se trudijo ponovno vzpostaviti in zagnati delovne procese in s tem zaposlene čim prej vrniti na delovna mesta.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj