Štajerski árgo bo odslej preventivno osveščal Mariborčane

0
70

Mariborska policijska uprava je skupaj z varnostnim sosvetom Mestne občine Maribor in priljubljenim spletnim Štajerskim árgom zagnala kampanjo ozaveščanja meščanov s preventivnimi vsebinami za varnejši in prijetnejši vsakdan. V že znanem in v javnosti dobro sprejetem árgo slogu bodo Mariborčane nagovarjale preko zaslonov na mestnih avtobusih.

Zagotavljanje preventive skozi štajersko narečje

S projektom želijo izvajalci doseči čim večji doseg preventivnih vsebin med ljudmi, med drugim tudi na avtobusih mestnega potniškega prometa, v katerih je nameščenih 70 zaslonov, na katerih lahko potniki med vožnjo spremljajo različna obvestila in informacije.

Z uporabo najljubših štajerskih izrazov, besednih zvez in značilnih fraz ter njihovo umestitvijo v povsem nov kontekst bodo nagovorili različne ciljne javnosti, jih pritegnili in nasmejali, predvsem pa z njimi prispevali k večji varnosti.

Vožnja pod vplivom alkohola povzorča številne prometne nesreče.

“Cilj naše skupnosti je širiti dobro voljo, humor in vse, kar spada v dobro človeka, seveda tudi varnost. Zato je projekt odlična priložnost, da s pozitivno konotacijo, ki jo prinaša Štajerski árgo, vplivamo na vedenje ljudi, da pazijo. Saj veste, ziher je ziher,” je v šali povedala sicer anonimna avtorica Štajerskega árga.

Kaj sploh je Štajerski argo?

Pri árgoju gre za posebno, drugim ljudem nerazumljivo tipično govorico posameznih skupin. Lani je pri Založbi Pivec izšla tudi knjiga z najljubšimi mariborskimi izrazi, besednimi zvezami in značilnimi frazami, ki so jim dodali še etimološko-jezikoslovne razlage in primere rabe v “naravnem okolju”.

Te so povzeli po istoimenski radijski rubriki, ki jo na Radiu Maribor predvajajo od leta 2019, sicer pa je pravi bum tovrstnega izražanja povzročila anonimna avtorica projekta Štajerski árgo s svojimi objavami na Facebooku in Instagramu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here