Državni sekretar Gašper Dovžan je imel pred prihajajočim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije konzultacije z državnim ministrom za evropske zadeve v Ministrstvu za zunanje zadeve Irske Thomasom Byrnejem.

Kakšna je bila vsebina konzultacij?

V ospredju pogovora so bili predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta ter aktivnosti za krepitev sodelovanja na ravni Evropske unije in poglobljanja dvostranskih odnosov.

Sogovornika sta se strinjala, da Slovenijo in Irsko povezujejo dobri in prijateljski odnosi ter redno in konstruktivno sodelovanje v okviru Evropske unije ter mednarodnih forumov, kjer državi delita veliko skupnih stališč in podobnih pogledov.

Državni sekretar Dovžan je državnemu ministru Byrneju predstavil potek priprav ter ključne vsebinske prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Pri tem je izpostavil odpornost in okrevanje Evropske unije, Konferenco o prihodnosti Evrope, evropski način življenja in vladavino prava ter Evropsko unijo kot zanesljivega partnerja v svetu. Poudaril je tudi pomen nadaljevanja procesa širitve Unije na Zahodni Balkan in krepitev transatlantskih odnosov.

Sogovornika sta izmenjala tudi poglede glede izvajanja Sporazuma EU in Združenega kraljestva o izstopu. Posebno pozornost pa sta namenila Protokolu o Irski in Severni Irski ter Sporazumu o trgovini in sodelovanju med EU in Združenim kraljestvom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj