Spregledana industrija srečanj s skupnim pozivom

Zaradi pandemije Covid-19 in s tem omejitve javnega življenja, je bila slovenska industrija srečanj prisiljena popolnoma prekiniti svojo dejavnost, nič pa ne kaže, da bi se to kmalu lahko spremenilo. Predstavniki različnih interesnih skupin slovenske industrije srečanj so se zato uskladili glede ključnih ukrepov, ki bodo pomagali rešiti industrijo, ki je pred krizo slovenskem turizmu, gospodarstvu, kulturi in znanosti ustvarjala izjemne multiplikativne učinke. “Glede na večkrat obljubljeno pomoč s strani Vlade RS, želimo pomagati s predlogom ukrepov, ki smo jih pripravili po vzoru mnogih držav članic EU, kjer so podobne ukrepe že sprejeli,” so zapisali pobudniki ter vlado pozvali k uresničitvi petih ukrepov.

Kot prvi ukrep tako predlagajo kritje fiksnih stroškov podjetij ter skrajšani delovni čas, čakanje na delo in mesečni temeljni dohodek za samozaposlene. Drugi ukrep je subvencija v višini do maksimalno 10% od ugotovljenega padca prometa, brez omejevanj, vezanih na število zaposlenih. Za ukrepe predlagajo, da so upravičenci podjetja in zasebni zavodi ter s.p.-ji, ki delujejo v industriji sejmov in srečanj, in ki imajo najmanj 65 % padec prihodkov v obdobju 12 mesecev od prepovedi organizacije dogodkov (od 1.aprila2020 do 31. marca 2021 glede na enako obdobje leta poprej).

Glede na zaostrovanje koronakrize pričakujejo podaljšanje ukrepa poroštvene sheme za vračilo stroškov, za dogodke, ki so s predpisom omejeni ali prepovedani najmanj do 30. septembra 2022.

Po vzoru konkurenčnih destinacij tudi predlagajo, da se za petletno obdobje od leta 2021 dalje uvede finančna spodbuda pri pridobivanju mednarodnih dogodkov v višini 20 EUR na udeleženca. Podpora velja za vse kongrese in druge mednarodne dogodke z več kot 350 udeleženci in minimalno 500 nočitvami. Podpora je namenjena organizatorjem, ki pridobijo organizacijo mednarodnih dogodkov. S tem bi Slovenija postala bolj privlačna za organizatorje dogodkov v obdobju po koronavirusu.

Najpomembnejši ukrep, sproščanje prepovedi organizacije dogodkov

Podpisniki pobude, med katerimi so vsi pomembnejši akterji povezani z industrijo srečanj, si ob tem najbolj želijo, da bi lahko nadaljevali z delom. “Zavedamo se, da je med nami epidemija in da je potrebno storiti vse, da se zaščitijo človeška življenja. Vendar menimo, da morajo biti ukrepi
sorazmerni, glede na možnost prenosa okužb v vsaki panogi. Predlagamo, da se oceni različnost dogodkov ter pripravi semafor zapiranja/odpiranja za vsako panogo, ki bo vnaprej objavljen
,” so še zapisali.