Športni sprehod po Bobekovi trim stezi

0
228

V lanskem letu so v občini Šentilj postavili Bobekovo trim stezo na Brlogi, ki je postala priljubljena točka marsikaterega občana. Na trim stezi so poleg telovadnih orodij tudi table z navodili za vaje.

Tokrat so povabili sooblikovalca trime steze, profesorja športne vzgoje Saša Zemljiča, da je v živo predstavil vaje na orodjih, razložil pomen vaj za telo ter razložil pravilen način izvajanja vaj.

Izredno lepa lokacija steze, ki ni predolga, ni pretežka, vsakdo z osnovno gibalno sposobnostjo pa jo prehodi v 30 minutah. Na koncu poti se odpre razgled pri kapelici.

Bobekova steza ima svojo posebnost, zgodbo o Bobeku, možakarju, ki je živel po principu današnjih skvoterjev, le da ni bil urbani – mestni skvoter, temveč ruralni. Zasedel je podzemno jamo pod vrhom hriba in si v njej uredil bivališče. Na koncu poti je na ogled “obnovljena” Bobekova jama, v kateri je možakar živel.

Zgodbe o Bobeku še dandanašnji krožijo med domačini. Bobek je na območju Šentilja, Pesnice, Ceršaka, Selnice ob Muri, Sladkega Vrha in drugih okoliških krajev na kmetijah pomagal pri domačih opravilih. Najraje je “sekal hosto”, vejevje za podkuriti. Delal je za hrano in pijačo. Lokalnim oblastem pa njegov neodvisen način življenja ni ustrezal in so ga izgnali iz domovanja, jame pod kapelico globoko v gozdu nad Brlogo za Šentiljem. Njegovo gozdno jamsko bivanje se je končalo leta 1962.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here