Spori okrog kurentovanja ne pojenjajo

Kurentovanje na Ptuju je ena izmed desetih najboljših evropskih prireditev, kjer se zbere 150.000 obiskovalcev, 10.000 udeležencev, 4.500 mask in v okviru katerega je organiziranih več kot 150 dogodkov. A konfliktov okrog organizacije in koncepta je vsako leto več.

Kurentovanje je teden poln parad in zabavnih dogodkov. A zadnji čas se poleg zabave okrog njega dviga veliko prahu. Po sagi o izboru izvajalca komercialnega dela kurentovanja, ki naj ne bi imel pravih referenc, so razpis še razveljavili.

A v taboru nekdanjega župana Štefana Čelana so prepričani, da je nov koncept kurentovanja popolnoma zgrešen in da ne ostaja zvest tradiciji, ki se na Ptuju skozi leta gradi. Kot navaja je prepričan, da kurentovanja brez pomoči zaslužnih posameznikov, več ne bi bilo.

Kljub slabi epidemiološkim napovedim in številnim neznankam ter veliko negotovosti pri izpeljavi kurentovanja v letu 2021 pa meni, da bi lahko kurentovanje z omejitvami tradicionalno izpeljali.

Županja pa obljublja, da bodo kurentovanje kljub številnim omejitvam poskusili izpeljati v drugačni obliki, ob tem pa se nadejajo, da bo epidemiološka slika ugodnejša.

Karneval na Ptuju govori o spoštovanju običajev, tradicij in pustnih likov, ki se že stoletja ohranjajo v življenju in se prenašajo iz roda v rod. Čas je, da na Ptuju namesto konfliktov in nesoglasij, v ospredje spet postavijo tradicijo in zabavo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj