spot_img

Spomnili so se ruških junakov

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Rušah so se ob dnevu reformacije in na predvečer dneva spomina na mrtve s komemoracijo spomnili vseh umrlih, posebej pa padlih borcev, ki so tlakovali pot do svobode v času druge svetovne vojne. Na komemoraciji smo se tako lahko spomnili vseh ruških junakov, hkrati pa smo slišali tudi pozive po večji enotnosti v trenutkih, ki zahtevajo sodelovanje vseh.

Dogodek so tudi letos v sodelovanju organizirali Zveza borcev za vrednote NOB Občine Ruše, Območno združenje slovenskih častnikov Ruše, Javni zavod Cezam in Občina Ruše. Gre za za tradicionalno prireditev s katero se v Rušah vsako leto spomnijo tistih, ki so za svobodo dali svoje življenje.

Slavnostna govornica letošnje prireditve je bila mag. Barbara Šarh, pravnukinja slovenskega narodnega heroja Alfonza Šarha iz Lobnice na Pohorju. 8. januarja 1943 je skupaj s tremi sinovi in ostalimi borci padel v poslednjem boju Pohorskega bataljona. Družina Šarh tako še kako dobro ve, kako kruta je lahko vojna.

Barbara Šarh je v svojem govoru izpostavila, da vsak od nas vsak dan bije svojo vojno in da tudi kot narod v času epidemije bijemo nekoliko drugačno vojno. V tem času bi bolj kot delitve, potrebovali enotnost. Tudi v Rušah bi si večkrat želeli večje enotnosti, a vsaj na ta delček ruške zgodovine, so ponosni vsi. Spomin na ruške in pohorske junake ne bo zbledel, zagotavljajo v Rušah.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:53

V Pekrah zadovoljni z obnovo Bezjakove ulice, a si želijo nadaljevanja ureditve cest

Krajevno skupnost Pekre je v obisku vseh lokalnih entitet mariborske občine lani obiskal župan Saša Arsenovič s svojo ekipo....

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img