spot_img

Spomin na največjo morijo v zgodovini človeštva

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo pomen mednarodnega dneva spomina na žrtve holokavsta. Slednjega praznujemo vsako leto 27, januarja v spomin na osvoboditev enega izmed zloglasnejših koncentracijskih taborišč v celotni Nacistični Nemčiji. Zgodovinarji so si enotni, da je nujno potrebno ozaveščanje predvsem mlade generacije. Predvsem pomembna je predstavitev holokavsta kot posledice številnih napačnih odločitev in ne kot relativiziran mit, ki se je bojda zgodil v daljni preteklosti človeške zgodovine.

Konec januarja januarja letos bo mednarodna skupnost že šestnajsto leto zapored obeležila 27. januar kot dan spomina na žrtve holokavsta, ko so med drugo svetovno vojno Hitlerjevi nacisti v koncentracijskih taboriščih smrti usmrtili okoli šest milijonov Judov. Ob Mednarodnem dnevu spomina na holokavst pa se spominjamo vseh žrtev enega najhujših genocidov v zgodovini človeštva.

Holokavst je mladim treba predočiti, kot dogodek, za katerega je večina sveta slutila, da se bo dejansko zgodil. A noben od deležnikov na strani zaveznikov ni želel prevzeti odgovornosti za preprečitev teh grozodejstev. Kaj se pa lahko iz napak zgodovine naučimo?

V Sloveniji se z ozaveščanjem posledic holokavsta aktivno ukvarja mariborska Sinagoga, ki s svojimi programi privablja k sodelovanju tudi številne osnovne in srednje šole. Animacijo, primerno za predstavitev holokavsta pa je pripravil avtor projekta Kein Kampf Mihael Toš.
Praktično vsi demokratični sistemi stremijo k dejstvu, da se kaj podobnega nikoli več ne zgodi. Kaj pa je potrebno, da se bo to dejansko tudi uresničilo?

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:03

Bo Maribor dobil podzemni tunel ali obvoznico okoli mesta?

Mestno občino Maribor v prihodnjih letih čakajo številni in zahtevni infrastrukturni izzivi. Na tem mestu je nujno potrebno izpostaviti...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img