Deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v 20 letih pa se je razvila v največjo mladinsko svetovalnico v Sloveniji, ki mladim omogoča anonimen, preprost, hiter, javen in brezplačen dostop do strokovnega nasveta.

V 20 letih delovanja odgovorili na več kot 45.000 vprašanj

Od prvega vprašanja mladostnika leta 2001 pa do danes so spletni svetovalci odgovorili na več kot 45.000 vprašanj o težavah in dilemah odraščanja. V tem času se je povečalo tudi število strokovnjakov, ki svetujejo mladostnikom v stiski. V začetni ekipi jih je bilo šest, danes pa jih je v mrežo spletnih svetovalcev aktivno vključenih 67, med njimi 35 psihologov, 19 zdravnikov različnih specializacij in 13 strokovnjakov drugih specialnosti. Vsi svetovalci so tudi prostovoljci.

Dostop do platforme To sem jaz: https://www.tosemjaz.net/

Mladi jih najpogosteje sprašujejo o dilemah, povezanih z odnosi z vrstniki in s prijatelji, o zaljubljenosti, telesnem dozorevanju in spolnosti ter samopodobi, je razvidno iz analize več kot 18.000 vprašanj. Najtežja vprašanja, ki jih naslovijo v kriznih situacijah in zavzamejo približno desetino vprašanj v celotni bazi, pa so povezana s samomorilno tematiko, motnjami hranjenja, samopoškodbenim vedenjem, tesnobo in depresijo ter različnimi vrstami nasilja.

Spletno svetovanje je del širšega programa za duševno zdravje mladih To sem jaz, ki je kot celota usmerjen v podporo mladim pri razvijanju psihične odpornosti, s poudarkom na razvijanju socialnih in čustvenih veščin ter samopodobe.

Ob jubileju se NIJZ zahvaljuje Ministrstvu za zdravje za dolgoletno podporo pri razvoju programa in vsem strokovnjakom, ki so bili ali so del spletne svetovalne mreže. Zahvaljujejo pa se tudi mladim za zaupanje.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here