Speči biser mesta s pestro zgodovino

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo enega najbolj znanih gričev v Mariboru, Piramido. Zgodovina tega območja je sicer pestra in sega v zadnjo tretjino srednjega veka, natančneje v 12. stoletje. Prvotno je na lokaciji današnje Piramide stal grad, ki je skozi zgodovino menjal številne funkcije, v današnjem času pa čaka na učinkovite ideje o revitalizaciji.

Maribor se pogosto poimenuje kot mesto pod Pohorjem, a pravzaprav bi ga morali imenovati mesto pod Piramido, saj se je zgodovina mesta pričela pisati prav na tem 386 m visokem griču. Na njem so v prvi polovici 12. stoletja postavili grad kot središče Podravske marke, po katerem se je kasneje poimenovala naselbina pod njim.

Eden izmed mnogih nepotrjenih zgodovinskih dejstev pravi, da bi naj grad na Piramidi, današnji mariborski grad povezoval več kilometrov dolg rov. Glede na čas in takraten razvoj pa gre le eno izmed legend, ki se jih je tudi v mariborski zgodovini nabralo kar nekaj.
Naselje pod gradom je nastalo kot kolonizacijska vas, hitro se je razvijalo ter kot mostišče ob Dravi kmalu preraslo bližnje zaselke. Hiter vzpon se je začel po letu 1282, ko so Maribor prevzeli Habsburžani pod vodstvom Rudolfa I. Habsburškega. Grad je sicer glede na lokacijo imel veliko kvadraturo.

Leta 1528 je grad pogorel. Okoli leta 1560 so ga renesančno obnovili, nato pa do leta 1790 porušili. Iz ostankov materiala so postavili kamnito piramido, ki je dala griču tudi ime, od gradu pa sta ostala le okop s strmimi nasipom in vodnjak brez venca. Vrh okopa stoji klasicistična kapela iz leta 1821 s kamnitim Marijinim kipom.

Piramida danes velja za priljubljeno sprehajalno oz. rekreacijsko točko, kljub temu pa zaradi zapletov z lastništvi nikakor ne izraža svojega ogromnega potenciala.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:04:58

V Slovenski Bistrici želijo zeleno mobilnost

Od 20. septembra bo potekal Evropski teden trajnostnega razvoja 2021. Gre za vseevropsko pobudo, ki tudi letos spodbuja različne...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img