Španija bo postavila taborišče za 7000 migrantov

Zaradi prihoda velikega števila migrantov bo Španija na Kanarskih otokih vzpostavila nujna begunska taborišča za 7000 migrantov. Načrt vključuje tudi okrepitev reševalnih ekip obalne straže ob okrepljeni diplomatski ofenzivi v okviru usklajene akcije za odgovor na krizo na teh priljubljenih turističnih otokih, kamor je od septembra prišlo že več kot 12.000 migrantov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

84 milijonov evropskega denarja za novo taborišče

Minister za migracije Jose Luis Escriva je povedal, da bodo v nekaj tednih postavili šotore in taborišča za 7000 ljudi. Gre za začasno rešitev, dokler ne bodo usposobili drugih prostorov, večinoma vojaških, kot bolj stabilna za obravnavo prihodov migrantov. Uresničitev načrta bo stala 84 milijonov evrov, pridobili pa ji bodo iz evropskih sredstev.

V begunska taborišča bodo preselili 5500 migrantov, ki sedaj bivajo v turističnih namestitvah, ki so sicer prazne zaradi pandemije covida-19. Preselili bodo tudi okoli tisoč migrantov, ki so v pristanišču Arguineguin na jugu Gran Canarie. Tam ob prihodu obravnavajo migrante, a jih je nato veliko tam ostalo kar na prostem. Sedaj so jih nekaj sto že premestili drugam.

Letos prišlo že 18.000 migrantov

Na Kanarske otoke je letos prišlo že več kot 18.000 migrantov, kar je desetkrat več kot lani. Prihodi so se začeli krepiti po dogovorih EU s Turčijo, Libijo in Marokom, s katerimi so zaprli prej priljubljene migrantske poti v Evropo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj