Socialno podjetništvo v Podravju

Socialno podjetništvo je oblika podjetništva z velikim čutom za družbeno odgovornost in ljudi. Čeprav evropska unija poudarja pomen družbeno zavedne ekonomije, pa imamo v Sloveniji še vedno manj kot odstotek socialnih podjetij. Preverili smo, kako razvito je socialno podjetništvo v Podravju.

Socialno podjetništvo je oblika podjetništva, ki jo odlikujejo tri nujne sestavine: podjetniška ideja z vsebovanim poslovnim modelom, organizacijska struktura podjetja, ki temelji na demokratičnih načelih, in delovanje po načelih neprofitnosti.
Socialna podjetja sicer po večini ne ustvarjajo visoke dodane vrednoti v finančnem smislu, dosegajo pa ogromen vpliv (družbeni kapital) na skupnost, v kateri delujejo.

Primer dobre prakse je Koorporativa Dame, katere glavna je razvoj trajnostnega turizma in gostinstva.

V Evropi je tak tip ekonomije zelo priljubljen, saj je med 7 in 9 odstotkov evropskih podjetij socialnih podjetij. A Sloveniji se teh oblik podjetništva ne poslužujemo dovolj, predvsem zaradi slabšega podpornega okolja.

Vsekakor je potrebno poudariti, da so ravno največji izzivi socialnega podjetništva tudi največje prednosti. Ker socialna podjetja rešujejo težave skupnosti, izhajajo iz nje in rastejo skupaj z ljudmi od samega začetka. To pa je za socialno podjetje tudi najboljša reklama.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj