Slovensko kmetijstvo ogromnega potenciala, a nizke dodane

Na pobudo Generalne skupščine Združenih narodov letos 29. septembra že tretjič obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ta dan je priložnost za poziv k smotrnemu ravnanju s hrano. Na drugi strani pa se kmetijstvo že leta, kljub ogromnemu potencialu, sooča z nizkim odstotkom dodane vrednosti.

Faktorski dohodek je v minulih obdobjih znašal 574 milijonov in je bil za 7 % višji od povprečja. Glavni razlogi za zvišanje dohodka na zaposlenega v primerjavi s prejšnjim letom so bile boljša, količinsko večja letina (za 5 %), višje subvencije (za 8 %) in manjša zaposlenost (za 2 %), a neizkoriščenega potenciala je, predvsem v primerjavi z razvitimi državami Evropske unije, bistveno preveč.

Kmetijski sektor pa se v postcovidnem obdobju sooča tudi z enormnim draženjem osnovnih energentov oz. surovin. Kar že povzroča negativne projekcije pri odkupnih cenah in višanju cen proizvodov.

Vrednost bruto investicij v osnovna sredstva je v preteklem letu znašala 236 milijonov EUR in je bila za 22 % nižja kot v prejšnjih letih. Bruto investicije v trajne nasade in osnovno čredo so znašale 30 milijonov, v nekmetijske proizvode pa 207 milijonov EUR.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content