Slovenski turizem deležen podpore, ki si ga evropski turistični ponudniki lahko samo želijo

 

Na junijskem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Bruslju je bila sprejeta skupna Resolucija o prometu in turizmu v letu 2020 in pozneje. Evropska komisija je že 13. maja 2020 sprejela poročilo z naslovom “Turizem in promet v letu 2020 in naprej”, ki ga je spremljal paket treh smernic in priporočilo za pomoč državam članicam, da postopoma odpravijo omejitve potovanja in omogočijo turističnim in prevoznim podjetjem, da ponovno zaživijo, seveda ob upoštevanju nujnih varnostnih in zdravstvenih ukrepov.

Preživetje turizma je še vedno resno ogroženo

Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP) sprejetje skupne Resolucije pozdravlja: “Turizem je izredno pomemben del gospodarstva EU, saj potovalne in turistične storitve neposredno ali posredno prispevajo kar k približno 10% BDP EU in zagotavljajo delovna mesta za približno 23 milijonov ljudi, kar je približno 11% vseh zaposlitev v EU. Žal je pandemija korona virusa od vseh najbolj negativno vplivala ravno na ta gospodarski sektor, zaradi česar je posledično trenutno ogroženih najmanj 6,4 milijona delovnih mest.”

Predlogi slovenske vlade tudi Evropa prepoznala kot učinkovite

Resolucija o prometu in turizmu v letu 2020 in pozneje vsebuje tako priporočila glede načrta za okrevanje evropskega turizma in prometa po pandemiji COVID-19; poudarja potrebe po povečani solidarnosti in usklajevanju v sektorju turizma EU; in se hkrati zavzema za turistični sektor EU, ki bo pripravljen na prihodnost.

“S sprejetjem Resolucije se je pokazalo, da je tudi Evropa ukrepe, ki jih je slovenska vlada sicer predlagala in sprejela že pred časom, prepoznala kot učinkovit in pravi pristop k zmanjševanju enormne ekonomske in kulturne škode, ki jo bo zaradi koronakrize utrpel evropski turizem. Vse to so dejansko ukrepi, ki jih je nova slovenska vlada sprejela že pred tedni, kar dodatno dokazuje, da smo se v Sloveniji izjemno dobro, hitro in preudarno odzvali na situacijo ter predvsem prepoznali izjemen pomen našega turizma in naše kulture. Temu pa sledi tudi Evropa, ki se zaveda, da je Evropa največja turistična destinacija, ki izjemno veliko ponuja tako domačim kot tujim turistom, turizem pa je pomembna, če ne glavna sila, pri ohranjanju in plemenitenju kulturne dediščine,” je poudaril Bogovič.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj