Slovenski sejmarji na robu propada

 

Celjski sejem vsako leto predstavlja kanal za predstavitev več kot 2.000 različnih podjetij iz Slovenije, Evrope in sveta in ima okoli 250.000 ciljno usmerjenih obiskovalcev. Vse to pa se bo, ob predpostavki, da država ne sprejme konkretnih smernic in ukrepov, ob koncu letošnjega poslovnega leta zmanjšalo za kar 80%. Kot so sporočili je “celjski sejem z več kot 50-letno tradicijo organiziranja sejmov, predstavlja nenadomestljiv kanal za predstavitev številnih podjetij, prav tako brez pomoči države na nitki visijo zaposlitve naših zaposlenih, številnim podizvajalcem in drugim dejavnostim v naši okolici, pa že sedaj grozi propad.”

Četrtina prihodka je že izgubljenega

Po besedah  izvršnega direktorja, mag. Roberta Otorepca so letos načrtovali 4 milijone evrov prihodkov. Zaradi dosedanjih ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa so izgubili že približno 25 % letošnjega prihodka, če pa sejmi in večje prireditve ne bodo dovoljeni do konca letošnjega leta, pa bodo izgubili preko 80 % letošnjega prihodka. “K sreči smo konec januarja še uspeli izpeljati zelo uspešen sejem Agritech, drugače pa bi se naš letošnji izpad prihodkov približal 100 %, ” dodaja Otorepec.

Z uradnim pozivom na vladne institucije želijo najti rešitve

Trenutno imamo 90 % zaposlenih na začasnem čakanju na delo, števila zaposlenih še nismo zmanjšali. Kot zatrjujejo, če jim bodo opravljanje dejavnosti prepovedali do konca leta, brez dodatne pomoči države ne bodo mogli preživeti. “Tudi v času mirovanja imamo namreč visoke fiksne stroške vzdrževanja sejmišča. Trenutno so naši največji stroški nadomestilo za stavbno zemljišče ter fiksni stroški občinskih komunalnih podjetij Vodovoda – kanalizacije in Energetike, ki jih moramo plačevati, tudi če ne porabimo litra vode in nič ogrevanja. Ti mesečno znašajo preko 10.000 EUR + DDV, na drugi strani pa zaradi prepovedi organizacije sejmov in vseh ostalih dogodkov ne moremo ustvariti niti 1 evra prihodka,” še dodaja Otorepec.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj