Na današnjem delovnem obisku je državni sekretar Aleš Irgolič obiskal Podravsko regijo, kjer se je srečal s predstavniki različnih kmetij in seznanil s stanjem an terenu ob nedavni pozebi.  Na kmetiji Vrecl so po prvi oceni izgubili 75 odstotkov vsega pridelka.

Primerljiva naj bi bila s škodo po pozebi v letih 2016 in 2017, ki je dosegla približno 45 milijonov evrov. Nekateri so pridelek lahko reševali z oroševanjem. Tisti, ki so svoje sadovnjake oroševali so pridelek rešili, medtem ko je izguba tistih, ki pridelka niso mogli oroševati tudi do 100-odstotna.

Upravi RS za zaščito in reševanje bodo predlagali oceno škode po vsej državi, pri čemer bodo upoštevali tudi marčno pozebo na Primorskem. Na kmetijskih gospodarstvih z ocenjeno škodo po pozebi bi lahko pomagali tudi z odpisom prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Predsednik sadjarske sekcije Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Kozole je med drugim danes ministru za kmetijstvo Jožetu Podgoršku predlagal, da bi morali iskati sistemske rešitve in v slovenskem sadjarstvu v najkrajšem možnem času vsaj tretjino površin opremiti z oroševalnimi sistemi. Predvsem pa pričakujejo poenostavitev postopkov za njihovo postavitev.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj