Slovenija z zapostavljanjem lesarstva izgubila skoraj 10 milijard evrov

0
25

Slovenija je z zapostavljanjem lesne industrije v zadnjih desetletjih izgubila skoraj 10 milijard evrov, kaže študija, ki bo podlaga za pripravo strategije lesne industrije 2021-2027. Če bi predelali tri milijone kubičnih metrov lesa, bi v izdelke vezali skoraj polovico letnih izpustov ogljikovega dioksida v Sloveniji.

Kako izkoristiti potencial lesa?

Čeprav v Sloveniji letno priraste štiri kubične metre lesa na prebivalca, ga za izdelke porabimo le okoli pol kubičnega metra na prebivalca, so nekatere ugotovitve študije iz lanske jeseni povzeli na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Če bi predelali tri milijone kubičnih metrov lesa, bi v izdelke vezali skupaj okoli 7,5 milijona ton ogljikovega dioksida, kar je skoraj 50 odstotkov letnih emisij v Sloveniji. Ovrednoteno s ceno ogljičnih kuponov to pomeni do 170 milijonov evrov letno.

Podatki o izvozu kažejo, da Slovenija posekanega lesa še zmeraj preveč izvozi. Leta 2018 smo ob prirastu 8,8 milijona kubičnih metrov posekali 6,1 milijona kubičnih metrov hlodovine, od tega smo doma predelali 1,7 milijona kubičnih metrov, izvozili pa 3,6 milijona kubičnih metrov lesa ter lesnih ostankov.

Zmanjševanje števila zaposlenih v lesni industriji

V preteklih desetletjih se je zaradi take prakse zmanjšalo število zaposlenih v lesni in pohištveni panogi, proizvodnja polizdelkov za pohištveno industrijo pa je tako rekoč povsem izginila. Prav tako je še zmeraj prevelik poudarek na energetski izrabi lesa, medtem ko je les premalo upoštevan v programih spodbujanja energetske obnove objektov in novogradenj.

Zaradi zapostavljanja panoge v zadnjih desetletjih študija ugotavlja, da smo bili prikrajšani za skoraj 10 milijard evrov, so povzeli na gospodarskem ministrstvu.

Kaj predlagajo strokovnjaki?

Strokovnjaki v študiji predlagajo več ukrepov, s katerimi bi lahko pospešili razvoj lesnopredelovalne panoge v Sloveniji. Med njimi so spodbujanje povpraševanja po lesnih izdelkih, spodbujanje investicij in realizacija naložb v lesno industrijo.

Predlagajo tudi uvedbo označevanja ogljičnega odtisa proizvodov in objektov ter obdavčitev izdelkov glede na ogljični odtis, podporo uporabi lesa prek uredbe o zelenem javnem naročanju, ustanovitev državnega trajnostnega sklada in zagotovitev sredstev za razvoj inovativnih tehnologij in izdelkov ter izvajanje promocije lesa in lesnih izdelkov.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here