V zadnjem krogu tretje skupine C lige narodov sta se na stadionu Georgisa Kamarasa v Atenah pomerili reprezentanci Grčije in Slovenije. Tekma je odločala o prvem mestu v skupini, zato je bila previdnost na obeh straneh na visoki ravni, saj nobena ekipa ni upala veliko tvegati. Matjaž Kek je v primerjavi s tekmo s Kosovom opravil dve menjavi, namesto Vida Belca je v golu nastopil prvi zvezdnik moštva Jan Oblak, Amedeja Vetriha pa je zamenjal Jaka Bijol.

                      Postava Slovenije (Vir: NZS)

Tekma je pričakovano bila izjemno “trda”, z malo priložnostmi. Nenazadnje so tudi grški športni mediji že pred obračunom napovedovali “šahovsko” partijo oz. da kakšne goleade nikakor ni za pričakovati. Vseeno pa se je videlo, da zmago rabi Grčija, o čemer je pričalo dejstvo visoke posesti žoge oz. vse v skladu s pričakovanji. Resnih priložnosti tako prvi polčas ni ponudil, tako je da ostalo pri začetnih 0-0.

Drugi polčas preslikava prvega

Slovenija je v drugi polčas krenila kompaktno, v želji čim dlje zadržati mrežo nedotaknjeno, kar jim je v uvodnih 10. minutah drugega polčasa tudi dobro uspevalo. Grki so držali žogo, a so bili premalo konkretni v zaključnih akcijah, zato je Slovenija z lahkoto držala neodločen izid. Grki pa so po 60. minuti začeli streljati iz razdalje, a je bil Oblak ob nekaj “polpriložnostih” vselej bil na pravem mestu. Kek pa se je v izteku 67. minute odločil iz igre povleči Damjana Boharja, ki ga je zamenjal Benjamin Verbič. S tem je selektor želel dobiti svežino predvsem v protinapadih, saj so domačini ob izgubljeni žogi v obrambi puščali dokaj veliko prostora.

Trpljenje v obrambi

Slovenija je v omenjenih protinapadih dobesedno “iskala” prekrške in tako pridobivala na času, a jo je to v 79. minuti skorajda kaznovalo, ko je Dimitrios Kourbelis iz ugodnega položaja za las meril mimo desne vratnice. Najlepšo priložnost na tekmi, ki si jo je pripravila Grčija, ko je Giorgos Giakoumakis z izjemnimi škarjicami skorajda povedel svojo reprezentanco v vodstvo, a je izjemni Jan Oblak slavje domačinov z refleksno parado preprečil.

                                       Izjemni Jan Oblak reševal Slovenijo v najtežjih situacijah

Osvojena točka prinesla prvo mesto v skupini

Slovenija je v izdihljajih tekme torej zelo trpela, a je v zadnji minuti rednega dela, po napaki sredine Grkov, izpeljala imeniten protinapad, Haris Vučkič bi stekel sam proti vratarju Odyyseasu Vlachodimosu, a ga je kot zadnji mož obrambe nepravilno oviral Pantelis Hatzidiakos in zato upravičeno prejel rdeči karton. Slovenci so številčno premoč na igrišču  v sodnikovem podaljšku s pridom izkoristili in z tako želeno osvojeno točko osvojili prvo mesto tretje skupine C lige narodov, ki prinaša tudi dodatne kvalifikacije za SP v Katarju 2022. Če poudarimo, da se bodo Slovenci v njih  pomerili z reprezentancami Albanije, Črne Gore in Armenije potem je jasno, da se reprezentantom ponuja izjemna priložnost zaigrati na velikem tekmovanju po več kot desetih letih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj