spot_img

Slovenija s pobudnicami dosegla sprejem dveh pomembnih resolucij

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na 48. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice v Ženevi sta bili na pobudo Slovenije in podobno mislečih držav sprejeti resoluciji o pravici do zdravega, čistega in trajnostnega življenjskega okolja ter o pravicah starejših.

Kaj prinaša sprejem resolucije?

Sprejem resolucije o zdravem, čistem in trajnostnem okolju odraža večletna prizadevanja Slovenije in drugih sopobudnic na področju povezovanja vprašanj življenjskega okolja s človekovimi pravicami. Na globalni ravni resolucija širi okvir varovanja človekovih pravic na nekatere najbolj pereče izzive 21. stoletja, kot so onesnaženje zraka, zemlje in morij, podnebne spremembe, pretirana izraba naravnih virov ipd., ter predstavlja prispevek pred bližajočo podnebno konferenco COP26 v Glasgowu. Resolucijo je Slovenija predlagala skupaj s Kostariko, Maldivi, Marokom in Švico.

Veseli nas, da je za resolucijo glasovalo kar 43 držav članic Sveta za človekove pravice (štiri so bile vzdržane), kar ji daje dodatno težo. Sprejem resolucije so med drugim pozdravili visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet in izvršna direktorica Programa OZN za okolje (UNEP) Inger Andersen. David Boyd, posebni poročevalec OZN za človekove pravice in okolje, pa jo je označil za zgodovinski dosežek.

Plod več kot desetletnih prizadevanj predstavlja tudi sprejem prve vsebinske resolucije o pravicah starejših, ki jo je Slovenija na tokratnem zasedanju predstavila skupaj z Argentino in Brazilijo. Resolucija, ki obravnava vprašanja diskriminacije na podlagi starosti in starizem, je bila sprejeta soglasno.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img