spot_img

Slovenija s pobudnicami dosegla sprejem dveh pomembnih resolucij

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Na 48. zasedanju Sveta OZN za človekove pravice v Ženevi sta bili na pobudo Slovenije in podobno mislečih držav sprejeti resoluciji o pravici do zdravega, čistega in trajnostnega življenjskega okolja ter o pravicah starejših.

Kaj prinaša sprejem resolucije?

Sprejem resolucije o zdravem, čistem in trajnostnem okolju odraža večletna prizadevanja Slovenije in drugih sopobudnic na področju povezovanja vprašanj življenjskega okolja s človekovimi pravicami. Na globalni ravni resolucija širi okvir varovanja človekovih pravic na nekatere najbolj pereče izzive 21. stoletja, kot so onesnaženje zraka, zemlje in morij, podnebne spremembe, pretirana izraba naravnih virov ipd., ter predstavlja prispevek pred bližajočo podnebno konferenco COP26 v Glasgowu. Resolucijo je Slovenija predlagala skupaj s Kostariko, Maldivi, Marokom in Švico.

Veseli nas, da je za resolucijo glasovalo kar 43 držav članic Sveta za človekove pravice (štiri so bile vzdržane), kar ji daje dodatno težo. Sprejem resolucije so med drugim pozdravili visoka komisarka OZN za človekove pravice Michelle Bachelet in izvršna direktorica Programa OZN za okolje (UNEP) Inger Andersen. David Boyd, posebni poročevalec OZN za človekove pravice in okolje, pa jo je označil za zgodovinski dosežek.

Plod več kot desetletnih prizadevanj predstavlja tudi sprejem prve vsebinske resolucije o pravicah starejših, ki jo je Slovenija na tokratnem zasedanju predstavila skupaj z Argentino in Brazilijo. Resolucija, ki obravnava vprašanja diskriminacije na podlagi starosti in starizem, je bila sprejeta soglasno.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

Najmlajši hospitaliziran covidni bolnik je star 31-let

petek so v Sloveniji ob 7507 PCR-testih potrdili 2270 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno...

VAŠ GLAS

Se boste cepili s tretjim odmerkom cepiva proti Covid-19?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img