spot_img

Slovenija je žarišče pojavljanja okuženih klopov

V zadnjem tednu

 

Lepo vreme številne sprehajalce vabi v god in na travnike, kjer pa je okužba s klopnim meningoencefalitisom velika. Gre za vnetje možganov in možganskih ovojnic, ki ga prenaša klop.

Potek bolezni je lahko izrazito hud

V Sloveniji je klopni meningoencefalitis endemičen. Okužba pri večini okuženih bolnikov poteka brez simptomov (subklinično), lahko pa se pojavi blaga neznačilna vročinska bolezen, pri določenem deležu okuženih pa je potek izrazito hud in se pojavijo znaki vnetja možganskih ovojnic in možganov. Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, omrtvelosti (pareze) pa tudi ohromelost, smrtni izid pa povzroči le redko (pri do dveh odstotkih odraslih bolnikov).

Preventiva je najpomembnejša, še posebej sedaj!

Najučinkovitejši ukrep za zaščito je cepljenje, a je precepljenost pri nas še vedno nizka, od 12- do 15-odstotna. V Avstriji je,  več kot 80-odstotna.

Toda zaradi epidemije cepljenje zdaj sploh ni mogoče, zato je preventiva toliko bolj pomembna. Vedno, ko odhajate v gozd se primerno oblecite. Po sprehodu se stuširajte, preoblečite in temeljito preglejte.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel