Slovenci pesimistično zremo v gospodarsko prihodnost

Po podatkih Statističnega urada RS je razpoloženje potrošnikov bilo tudi v novembru 2020 nižje kot v prejšnjem mesecu. Potrošniki so bili bolj pesimistični predvsem glede gospodarskih razmer v državi.

Že tretji mesec zapored se razpoloženje slabša

November 2020 je bil že tretji zaporedni mesec, v katerem je bilo razpoloženje potrošnikov slabše kot v prejšnjem mesecu. Tokrat se je poslabšalo za 6 odstotnih točk.

Vrednost kazalnika zaupanja so nižali vsi štirje kazalniki, ki ga sestavljajo. Pričakovanje potrošnikov glede števila brezposelnih se je poslabšalo za 8 odstotnih točk, pričakovanje glede gospodarskih razmer v državi za 7 odstotnih točk, pričakovanje potrošnikov glede finančnega stanja za 5 odstotnih točk, pričakovanje potrošnikov glede varčevanja pa za 2 odstotni točki.

Mesečne spremembe kazalnikov potrošnje; VIR: SURS

 

Gospodarsko stanje v Sloveniji po prepričanju potrošnikov najnižje od leta 2013

Med preostalimi kazalniki se je glede na oktober 2020 najizraziteje poslabšal kazalnik gospodarskega stanja v Sloveniji v zadnjih 12 mesecih, za 9 odsotnih točk. To je bila najnižja vrednost tega kazalnika po decembru 2013.

Glede na november 2019 je bilo razpoloženje potrošnikov nižje za 21 odstotnih točk. Od povprečja preteklega leta je bilo nižje za 29 odstotnih točk.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj