spot_img

Skupna kmetijska politika na čakanju

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Strateški načrt kmetijske politike vsebuje ključne usmeritve za njegovo izvajanje v Sloveniji. Prvič je v enotnem dokumentu opredeljen tako prvi steber, ki obsega neposredna plačila in sektorske ukrepe, kot tudi drugi steber, ki obsega politiko razvoja podeželja. V okviru SKP-ja je sicer Sloveniji za obdobje 2023–2027 na voljo 1,2 milijarde evrov.

Glavna tema kmetijskih organizacij in resornega ministrstva je dogovor o skupni kmetijski politiki v prihodnje. Dokument, ki se tudi v drugi letošnji javni razpravi še lahko spreminja, bo decembra šel v seznanitev na vlado, nato pa na Evropsko komisijo, s katero se bodo formalna pogajanja začela januarja.

Za živilsko pridelovalno industrijo ostanejo sredstva takšna kot so bila. Pri neposrednih plačilih pa so uvedli degresijo. Spremembe se obetajo tudi pri živinoreji.

Strateški načrt skupne kmetijske politike (SKP) 2023-2027 nakazuje smer, v katero ministrstvo za kmetijstvo želi peljati slovensko kmetijstvo, a načrt, brez sodelovanja kmetov, ne more rešiti vsake slovenske kmetije, je na predstavitvi načrta, ki je drugič letos v javni razpravi, dejal minister Jože Podgoršek. Bolj optimističen je bil na predstavitvi letošnjega tradicionalnega zajtrka, ki ga jutri obeležujejo v javnih izobraževalnih organizacijah.

Tradicionalni zajtrk je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije in se sprva imenoval Medeni dan. Kasneje so nabor živil razširili. S praznovanjem dneva slovenske hrane in odločitvami za lokalno pridelano hrano, želijo poudariti napore naših pridelovalcev in predelovalcev hrane in izraziti spoštovanje do njihovega dela.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img