spot_img

Skupina Petrol v devetih mesecih z rekordnimi prihodki in dobičkom

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Skupina Petrol je v devetih mesecih leta v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala prihodke za 34 odstotkov na 3,1 milijarde evrov. Čisti dobiček se je povzpel za 125 odstotkov na 91,2 milijona evrov. Skupina je po besedah predsednice uprave Nade Drobne Popović na dobri poti, da preseže za letos zastavljene cilje.

Kaj so razlogi za uspešno poslovanje?

Uspešno prilagajanje prodaje razmeram na trgu in učinkovito upravljanje s stroški se je v prvih devetih mesecih odrazilo v 54-odstotni rasti bruto dobička iz poslovanja, ki je dosegel 175,7 milijona evrov. Od tega 55,9 odstotka predstavlja prodaja proizvodov iz nafte, 18,3 odstotka prodaja trgovskega blaga, 16,2 odstotka prodaja ostalih energentov in 9,6 odstotka prodaja energetskih in okoljskih sistemov. Delež stroškov iz poslovanja je v prilagojenem bruto dobičku znašal 70 odstotkov in je bil najnižji v zadnjih desetih letih.

“Skupina Petrol je dosegla dobre prodajne rezultate pri prodaji proizvodov iz nafte na slovenskem trgu, kjer je prodala tri odstotke več kot v enakem obdobju leta 2020, in na trgih jugovzhodne Evrope, kjer je bila prodaja višja za 12 odstotkov,” so navedli. Skupna prodaja proizvodov iz nafte je bila za sedem odstotkov nižja zaradi nižje prodaje na trge EU, predvsem zaradi spremenjenega režima uvoza v Italiji.

S prodajo trgovskega blaga je skupina ustvarila 373,6 milijona evrov prihodkov ali 10 odstotkov več, pri tem so na slovenskem trgu ustvarili 11 odstotkov več. Prodaja utekočinjenega naftnega plina je bila pet odstotkov nižja, prodaja zemeljskega plina pa 27 odstotkov višja, predvsem zaradi nižjih temperatur v času ogrevalne sezone in višje prodaje na tujih trgih. Prodaja elektrike končnim odjemalcem se je povečala zaradi vključitve družbe E3 v skupino Petrol.

Kakšni so načrti v prihodnje?

“Skupina Petrol si je za letos kljub negotovim poslovnim razmeram zastavila zelo visoke cilje, načrtovani bruto dobiček iz poslovanja v višini 213,5 milijona evrov je najvišji v Petrolovi poslovni zgodovini. S poslovnimi rezultati, doseženimi v prvih devetih mesecih, smo na dobri poti, da ta ambiciozni cilj celo presežemo,” je poudarila.

S poslovnimi rezultati se je v četrtek seznanil nadzorni svet. “Skupina Petrol s poslovanjem v prvih devetih mesecih leta uspešno uresničuje tako cilje zastavljene za letos kot tudi strateške cilje za obdobje 2021-2025. Po mnenju nadzornega sveta družbe Petrol uprava družbe uspešno obvladuje poslovanje skupine Petrol v negotovih tržnih razmerah, kar se odraža v dobrih poslovnih rezultatih v prvih devetih mesecih letošnjega leta,” je ocenil predsednik nadzornega sveta Janez Žlak.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img